IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Химимпорт спечели конкурса за 70% от Параходство БРП

Към настоящия момент капиталът на Химимпорт е 118,916 млн. лв.

13:40 | 16.03.06 г.
Снимка: Параходство БРП
Снимка: Параходство БРП
Правителството определи "Химимпорт" АД за участник, спечелил конкурса за приватизацията на 70 на сто от капитала на "Параходство Българско речно плаване" АД - Русе, съобщиха от пресцентъра на МС. Решението на кабинета е следствие от отказа на "Каолин" АД, гр. Сеново - определен на 15 юни 2005 г. за участник, спечелил конкурса - да продължи по-нататъшното си участие в приватизационната процедура на дружеството.

Министерският съвет реши в 20-дневен срок от датата на обявяване на решението да бъде сключен приватизационният договор за продажбата на 626 783 акции или 70 процента от капитала на "Параходство Българско речно плаване". Сделката подлежи на одобрение от Надзорния съвет на Агенцията за приватизация, а приватизационният договор трябва да бъде одобрен от Министерския съвет.

Предложената покупна цена от "Химимпорт" за 70 процента от капитала на "Параходство Българско речно плаване" е 22 млн. лв. Инвестиционната програма за 5 години е 25 млн. евро. Купувачът възнамерява да увеличи броя на заетите в дружеството от 571 на 731 души.

Химимпорт беше кандидат и за концесията на Фериботен терминал Силистра, но за концесионер бе определен „Каолин” АД.

Печалбата на "Параходство Българско речно плаване" АД за миналата година е 1,779 млн. лв. С придобиването на настоящите 70 на сто Химимпорт ще държи 99,14% от капитала на дружеството и може да отправи търгово предложение към останалите акционери, след което да отпише дружеството от публичния регистър.

В края на март акционерите на Химимпорт се събират на второто си Общо събрание за годината, на което ще се гласува проекторешението от устава на дружеството да отпадне правото на акционерите да придобият частта от новите акции, която съответства на дела им в капитала преди увеличението.

Взимането на настоящото решение се налага във връзка с предстоящото листване на дружеството на Българска фондова борса. Към настоящия момент капиталът на Химимпорт е 118,916 млн. лв., като бе увеличен от 60 млн. лв.

Свързани компании:

Химимпорт АД(CHIM)

Параходство Българско речно плаване АД(BRP)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още