IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първа копка на Sofia Aiport Center, Tishman с интерес и към Варна и Пловдив

В бизнес парка до летище София ще бъдат инвестирани над 250 млн. евро

17:02 | 05.06.07 г.
Отляво надясно: Джон Байърли, Алан Леви, Бойко Борисов и Джеръми Хил направиха първа копка на Sofia Airport Center. Снимка: Investor.bg
Отляво надясно: Джон Байърли, Алан Леви, Бойко Борисов и Джеръми Хил направиха първа копка на Sofia Airport Center. Снимка: Investor.bg

Инвестицията в Sofia Airport Center ще надхвърли 250 млн. евро. Надявам се до 3-4 години да завършим окончателното му изграждане, каза по време на направената днес първа копка на проекта Алан Леви, председател на компанията инвеститор - американската Tishman International Companies.

Проектът за бизнес паркът предвижда изграждането на 165 хил. кв. м логистични и офис площи и бизнес хотел в непосредствена близост до летище София.

Компанията вече е процес на преговори с потенциални наематели, като сред тях са както международни, така и български компании. Предстои да започнат преговори и с международна хотелска верига за изграждането на 3-звезден бизнес хотел, добави Леви.

Наемът на квадратен метър офис площ (клас А) в Sofia Airport Center e 16 евро, на логистични площи - 5 евро, а на допълнителните, прилежащи към складовете офиси – 12 евро, уточни Джулиан Едуардс, генерален директор на Tishman за Европа.

До две седмици трябва да бъде издадено разрешителното за строеж, а в началото на юли да започне първият етап на строителство, който предвижда изграждането на офис сгради и логистични площи, които трябва да бъдат готови до средата на 2008 г. „Надявам се, че необходимите документи ще бъдат издадени от Министерството на околната среда и водите възможно най-скоро“, каза кметът на София Бойко Борисов.

Междувременно по-късно днес министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров е разпоредил проверка заради забавяне на преписка по проекта на Tishman от РИОСВ-София, както и нейното бързо приключване, съобщиха впоследствие от пресцентъра на МОСВ.

Леви не се ангажира с конкретна прогноза кога ще бъде окончателно завършен целият бизнес парк, като по думите това може да отнеме от две до четири години в зависимост от темповете, с които се развива строителството.

Главен изпълнител на строителството още не е избран. В момента тече тръжна процедура, която включва три основни елемента – изграждане на логистични площи, на офиси и на прилежащата инфраструктура. „Надявам се местните български строители да бъдат в състояние да ни предложат необходимите услуги и да работим заедно“, коментира Леви.

По думите му Sofia Airport Center е съобразен в голяма степен с околната среда. Проектът предвижда богато озеленяване, паркове и изкуствено езеро.

Възнамеряваме да разширим дейността си в България, обмисляме възможности за инвестиции и във Варна и Пловдив“, каза още Леви. По думите му земя в двата града засега не е закупена, но компанията е в процес на преговори.

Във Варна се предвиждат два проекта, като плановете са единият да бъде офис сграда със складова база, а другият е за изграждане на търговски площи. За Пловдив се обмисля проект от смесен тип, който ще съчетава жилищни, търговски и офис площи.

Първата инвестиция на Tishman в България е логистичният център на TNT, който се намира в непосредствена близост до Sofia Airport Center, припомни Леви.

Tishman е американска компания, но операциите си в Европа организира чрез офиса си в Лондон, затова считаме, че в този проект има и британско участие“, каза посланикът на Великобритания у нас Джеръми Хил. Подкрепата си за Sofia Airport Center изрази и посланикът на САЩ Джон Байърли.

През март проектът получи сертификат за инвестиция първи клас.

*Информацията е актуализирана към 18:10 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:11 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още