IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сръбската Delta Maxi ще вложи 70 млн. евро в „Пикадили“ за две години

Купувачът предвижда да се превърне в най-голямата търговска верига у нас и да въведе други формати като квартални магазини и хипермаркети

16:38 | 12.09.07 г.
Автор - снимка
Създател
Сръбската Delta Maxi ще вложи 70 млн. евро в „Пикадили“ за две години

Сръбската търговска верига Delta Maxi, която придоби мажоритарен дял от българската верига „Пикадили“, планира да инвестира в последната 70 млн. евро през следващите две години, съобщи пред журналисти изпълнителният директор на Delta Maxi Драган Филипович.

Инвестиционната стратегия предвижда отварянето на 20 нови магазина в близко бъдеще и увеличаване на пазарния дял на „Пикадили“до 20-25%. При тази експанзия ще бъдат открити още 1000 нови работни места.

По думите на изпълнителния директор на „Пикадили“ Стефан Косев вече е подписан предварителният договор по сделката за придобиване, според който сръбската верига придобива 85% от българската компания. Стойността на сделката не бе уточнена, като двете компании коментираха, че тя ще бъде ясна през 2009 г., когато „двете страни са постигнали съгласие за начина на изчисляване на основните й параметри.“

По информация на Delta Maxi след сделката компанията е първата от бивша Югославия, която навлиза на обединения европейски пазар.

Косев коментира, че покупката е втората фаза от стратегията за развитие на компанията, която предвижда дейността й да продължи заедно със стратегически партньор. До 2003 г. тя се е развивала главно чрез банково кредитиране, като е отваряла по един магазин на две години. Тогава е взела решение за прерастване от регионално на национално ниво, привличайки Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) за партньор. ЕБВР е продала дела си във веригата преди няколко месеца.

Стратегията й сега предвижда да се превърне в най-голямата търговска верига в България до четири години и да въведе други формати като квартални магазини и хипермаркети. Не е изключено те да оперират с нови търговски марки.

В момента компанията проучва възможностите за изграждане и на логистични центрове в България.

Българският министър на земеделието и продоволствието Нихат Кабил, който присъстваше на конференцията по сделката, коментира събитието така: „Ако някой преди 12 години ми беше казал, че България ще бъде в ЕС, а сръбска компания ще инвестира на пазара на търговията на дребно, щях да сметна, че нещо не е наред.“

В момента „Пикадили“ има 1 700 служители и 11 търговски обекта в София, Варна, Бургас и Велико Търново с обща площ 3 хил. кв. м. За 2007 г. тя очаква оборот от 110 млн. евро.

На въпрос на журналисти Филипович отговори, че Delta Holding, компанията майка на Delta Maxi, има интерес и към българския пазар на имоти, производството на месни продукти, минерална вода и кафе. В холдинга работят 18 хил. служители. Очакваният оборот за 2007 г. е 1,6 млрд. евро в сравнение с 1,4 млрд. евро, регистрирани за 2006 г.

Структурата на компанията включва Delta Generali, която има стратегическо партньорство с италианската Generali Group и по данни на холдинга е най-голямото частно застрахователно дружество в Сърбия. Друга компания в групата е Delta Sport Group, която е дистрибутор на спортни продукти с марките Nike, Inter Sport, Zara и Costa.

Най-големият член на групата е Delta M Group. Дейността й е насочена към секторите на търговията, земеделието, недвижимите имоти и финансовите услуги. Тя очаква оборот от 1,23 млрд. евро за 2007 г. спрямо 990 млн. евро за 2006 г. За следващата година компанията прогнозира, че ще увеличи оборота си с 42% до 1,75 млрд. евро. Общо 62% от дейностите й са насочени към сектора на търговията. Тя произвежда зърнени култури и маслени семена върху площ от 24,7 хектара. Delta M Group е дистрибутор и на моторни превозни средства с марките Fiat, Lancia, Alfa Romeo, Honda, BMW и товарни автомобили на Honda.

Групата включва и инвестиционния посредник Delta Broker, който в момента е трети по отношение обем изтъргувани ценни книжа на Белградската фондова борса.

В Delta M Group влизат и Delta Investments и DeltaPLus, които, по информация на компанията, са съответно първата регистрирана компания за управление на активи и първият инвестиционен фонд в Сърбия.

В момента групата изгражда търговски центрове, обекти със смесено предназначение и жилищни сгради. Първият й проект на пазара на имоти е молът Delta City в Белград, който е с 85 хил. кв м и ще бъде отворен на 1 ноември.

Delta M Group планира инвестиции на стойност 2,45 млрд. евро в региона до 2012 г. В Сърбия тя има 350 търговски обекта, от които 230 квартални магазина, 116 супермаркета и един хипермаркет. Веригата включва и магазини за икономично пазаруване (discount stores).

Стратегията за експанзия на компанията до 2012 г. предвижда навлизане и на пазарите на Македония, Албания, Румъния, Молдова, Украйна и Румъния. В момента тя развива дейност в Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора, а след сделката с „Пикадили“ - и в България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:09 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още