IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп определи рецесията като форсмажорно обстоятелство

Предприемачът води дело, за да избегне плащане на $40 млн. от заем за Trump International Hotel and Tower

12:01 | 05.12.08 г.
Trump International Hotel and Tower. Илюстрация: Trumpintl.com
Trump International Hotel and Tower. Илюстрация: Trumpintl.com

Познайте кой се оплаква, че апартаментите в последния голям проект на Доналд Тръмп в Чикаго са абсурдно надценени. Самият Тръмп, пише New York Times.

Същевременно обаче той не намалява цените, като твърди, че банките няма да му разрешат.

Проектът се нарича Trump International Hotel and Tower и се планира да стане втората по височина сграда в Чикаго след Sears Tower. По думите на Тръмп продажбите са вървели отлично до момента, в който „ пазарът на имоти в Чикаго пострада от жесток спад“, като банкерите са влошили положението, „създавайки текущата финансова криза“.

Тръмп прави тези твърдения във връзка с интересно съдебно дело, което предприемачът е завел в опит да избегне плащането на 40 млн. долара, гарантирани лично от него, за заем за строителството, които от Deutsche Bank казват, че са дължими.

Вместо да плати 40 млн. долара, Тръмп смята, че банката трябва да му плати 3 млрд. долара заради дестабилизиране на проекта и подронване на репутацията му.

Той се позовава на клауза за форсмажорни обстоятелства в договора за заема, която позволява на кредитополучателя да отложи довършването на сградата, ако строителството е възпрепятствано от фактори като стачки, бунтове или наводнения. Клаузата съдържа и една всеобхватна секция, която покрива „всички други събития или обстоятелства, които не са под разумния контрол на кредитополучателя“ и според Тръмп това го освобождава, въпреки че строителството продължава.

„Бихте ли възприели най-голямата депресия в тази страна от 1929 г. насам като такова събитие? Аз бих“, казва той в интервю. „Една депресия не е под контрола на кредитополучателя”.

Той настоява съдията да разпореди банката да отложи усилията си да събере заема до „разумно време“, след края на финансовата криза.

От Deutsche Bank определят идеята, че икономическият спад трябва да освобождава хората от задължението да платят дълговете си, като смешна.

Същевременно трябва да се отбележи, че Тръмп не мисли, че купувачите на апартаменти са в подобна ситуация. На въпрос дали би им разрешил да се откажат от договорите си за покупка на апартамент на цените отпреди депресията, той отговаря отрицателно: „Те нямат клауза за форсмажорни обстоятелства“, обяснява той.

Делото, което се води успоредно с друго дело от страна на Deutsche Bank, които си търсят парите, дава поглед върху начина, по който Тръмп прави бизнес, както и върху начина, по който функционираше пазарът на кредити за недвижими имоти през 2005 г., когато е бил направен заемът.

От документите по делото става ясно, че Тръмп е вложил малко собствени средства в мащабния проект. Получил е синдикиран заем за строителство за до 640 млн. долара, начело с Deutsche Bank, и подчинен заем за 130 млн. долара от друг синдикат, начело с хедж фонда Fortress Investments.

Хората, които са договаряли условията по строителния договор, не са очаквали цените на имотите да се сринат. Кредитното споразумение изисква частично изплащане всеки път, когато бъде продаден някой апартамент, като е придружено от подробен списък за минималните цени.

Според делото на Тръмп той няма право да намалява цените без единодушното съгласие на кредиторите, а такова не се очертава. В сделката участват много кредитори, като някои изглежда са банки и хедж фондове, които вече не са в добро състояние.

Заемът е бил дължим на 7 ноември, а кредиторите не са разрешили поисканото удължаване на срока. Тръмп е завел делото си точно преди да изчете крайният срок.

Тръмп вижда тъмна конспирация. Той твърди, че Deutsche Bank, чрез дъщерно дружество, притежава 30 млн. долара от подчинения дълг, и че това е конфликт на интереси, защото в някои случаи интересите на двата заема може да се различават. За Тръмп действията на банката означават, че се опитва да завладее сградата точно преди тя да пожъне големия си успех.

От банката отговарят, че от договора става ясно, че имат право да правят всичко, което правят, и че Тръмп трябва да посрещне задълженията си, като плати 40 млн. долара от дължимия баланс от 334 млн. долара по кредита за строителството. Останалата част се дължи от контролирана от Тръмп компания, но не е лично гарантирана от него.

Едно нещо изглежда разумно. В интерес на всички е строителството да бъде завършено и всъщност банката е превела 13 млн. долара миналата седмица, за да се плати на изпълнителите.

Тръмп не казва с колко според него са надценени апартаментите. Но изглежда малко вероятно продажбите да вървят добре, ако не се намалят цените.

В делото си Тръмп твърди, че „хищническите кредитни практики“ на банката подронват репутацията му. От банката пък казват, че Тръмп не за първи път закъснява с изплащане на свои задължения.

Тръмп бдително пази репутацията си, като от съвета му са изпратили писмо до New York Times с предупреждение, че ако статията не е фактологично коректна, няма да имат друг избор, освен да заведат дело срещу вестника.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:23 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още