IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nokia съди Apple за технологията на iPhone

Финландската компания твърди, че от Apple не са платили за използването на 10 патента при разработването на пазарния си хит

09:25 | 23.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Nokia съди Apple за технологията на iPhone

Най-големият производител на телефони в света – Nokia, обяви, че ще съди Apple заради злоупотреба с патенти за технологии за разработване на мобилни телефони, включени в създаването на iPhone.

Nokia твърди, че не е била компенсирана за разработената от нея технология и обвинява Apple, че „се е опитала да се възползва безплатно от иновациите на Nokia”, предава ВВС. Обвинението е свързано с използването на 10 патента, сред които такъв за безжичен пренос на данни по интернет, кодиране на разговори, сигурност и криптиране.

Въпросните патентни нарушения били използвани от Apple при разработването на всички модели iPhone досега.

Финландската компания твърди, че има споразумение с около 40 компании, включително повечето производители на мобилни телефони. Съгласно него тя е позволила използването на технологията. Apple обаче не били подписали подобно споразумение и така нарушавали правата на Nokia.

“Основният принцип в мобилната индустрия е, че тези компании, които развиват технологията и създават стандарти, създават интелектуална собственост, за която останалите трябва да плащат компенсация“, смята директорът по правните въпроси и въпросите на интелектуалната собственост в Nokia Илка Ранасто.

За момента от Apple не коментират ситуацията, добавя информационната агенция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още