IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

CEZ определи инвестициите си в България като „проблематични“

Чешката група спира с експанзията в региона, ще се фокусира върху инвестиции по-близо до родния пазар

14:38 | 03.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
CEZ определи инвестициите си в България като „проблематични“

Чешката енергийна група CEZ, която у нас е собственик на електроразпределителните дружества в София, София област и Плевен, както и на ТЕЦ Варна, смята инвестициите си в България и Албания за „проблематични“. Това става ясно от изказване на изпълнителния директор на компанията Мартин Роман в интервю за Financial Times.

От CEZ занапред смятат да ограничат вложенията си в чужбина за сметка на инвестициите на родния пазар, като някои от сделките зад граница се считат за по-проблемни, а други – като тази в дистрибуционната мрежа в Румъния – се определят като добре работещи.

Освен на намаления интерес към активи в чужбина, компанията се позовава на „политически и икономически натиск“ като причини за фокусиране върху инвестиции по-близо до чешкия пазар.

„Ще инвестирамe много по-малко в придобивания отколкото през последните години“, казва Роман. „Искаме да се съсредоточим върху ядрени и други вложения в Чехия и Словакия“, допълва той.

Това представлява значителна промяна в стратегията на CEZ, която от 2004 г. започна агресивна експанзия в Централна и Източна Европа, закупувайки енергийни централи, въгледобивни мини и електроразпределителни дружества от Турция и Албания до България и Полша.

Разрастването беше захранвано от огромните генерирани печалби на компанията с доминиращи позиции в Чешката република, където контролираната на 70% от държавата група държи 45 на сто от електроенергийния пазар.

„Всяко правителство иска компании да инвестират локално“, казва Мартин Роман. „Но ние нямахме възможност. Генерирахме твърде много кеш (за инвестиции само на местно ниво).“

Заради по-ниските енергийни цени през тази година CEZ вероятно ще отчете спад от около 10% в печалбата си до 47 млрд. чешки крони (2,5 млрд. долара), добавя той.

В края на февруари от ЧЕЗ България заявиха за Investor.bg, че при евентуална продажба на остатъчния държавен дял в електроразпределнителните им дружества у нас вероятно ще имат интерес за сделка.

Вероятно мажоритарният собственик ще има интерес от изкупуване на държавния дял, но досега нямаме никаква конкретна информация по въпроса и нищо не може да се каже със сигурност“, бяха думите на Атанас Дандаров от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още