IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Активираха част от студения резерв заради недостиг на ток в страната

„ТЕЦ Варна“ активира трите си блока студен резерв, по разпореждане на ЕСО, за да компенсира недостига на ток вследствие на стачката в „Мини Марица-изток”

11:51 | 19.01.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Активираха част от студения резерв заради недостиг на ток в страната

"ТЕЦ Варна" активира три блока за студен резерв, съобщиха от ЧЕЗ България, който е собственик на централата. С активирането на блокове № 2, 4 и 6 централата може да осигури 468 720 мегаватчаса (МВтч) електроенергия общо до края на януари в случай на необходимост заради стачката в „Мини Марица-изток".

В случай че ситуацията със стачните действия на миньорите се задълбочи, „ТЕЦ Варна“ има готовност да предостави общо пет блока с по 210 мегавата (МВт) инсталирана мощност от всеки.

В момента освен трите блока, определени за студен резерв, в централата работи и още един блок за изпълнение на определените от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) задължения към обществения доставчик Национална електрическа компания (НЕК).

"ТЕЦ Варна" разполага с 440 хил. тона въглища на склад, достатъчни за работата на активираните четири блока в продължение на около 40 дни, а сключените договори за доставка продължават да се изпълняват по график, уверяват от дружеството. Централата работи изцяло с вносни въглища.

„ТЕЦ Варна” осигурява повече от 60% от студения резерв за българската енергийна система, който се включва в енергийната система при недостиг на електроенергия. Три от 210-мегаватовите блока на "ТЕЦ Варна” са предназначени за студен резерв. Активирането на блоковете студен резерв става в рамките на до 5 часа след разпореждане на Електроенергийния системен оператор (ЕСО).

Вчера пък от „ТЕЦ Марица изток 2“ съобщиха, че е проведено успешно експериментално изгаряне на кафяви въглища, добивани в Пернишкия регион. По този начин се осигурява допълнителна суровина за производство на електроенергия, след преустановяване на доставките от „Мини Марица-изток“ заради провежданата там стачка, започнала от 15 януари вечерта.

Сега централата започва доставка на въглища от Пернишкия басейн, чийто концесионер е белгийската фирма „Рекоул” АД. Предвижда се приемането на 1000 т на ден, като поетапно количествата ще бъдат увеличавани и изгаряни във всички котли на „ТЕЦ Марица изток 2”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:58 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Спящият бик
преди 12 години
Няма конфликт - има синдикален рекет!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
doba
преди 12 години
Конфликтът между работници и министерството ще ни излезе скъпо, май.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още