IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започна ефективна стачка в „Мини Марица-изток”

Енергийният министър Трайчо Трайков заяви, че режим на тока няма да има, но износът на електричество спира

02:17 | 16.01.12 г.
Започна ефективна стачка в „Мини Марица-изток”

Ефективните стачни действия в „Мини Марица-изток” започнаха в 20 часа вечерта в неделя. Миньорите ще стачкуват на работните си места. Добивът на въглища е преустановен. Има опасност включването на заместващи мощности за производство на ток да натовари цената на електроенергията, предупреди енергийният министър пред bTV.

Проблемите от днес вече не са само между ръководството и синдикатите. От тази нощ автоматично спират доставките за ТЕЦ-овете „Марица Изток” 2 и 3, AES Гълъбово и Брикел. От всеки ден ефективен протест пропуснатите ползи ще са милион и половина, още толкова ще са неустойките, заради неизпълнените договори с ТЕЦ-овете.

„Стачката много ще затрудни дружеството. Сега имаме една финансова стабилност и със стартирането ние ще понесем загуби и може да имаме трудност в разплащането с контрагенти, а също и с плащането на заплатите”, каза изпълнителният директор Евгени Стойков.

Ръководството и синдикатите не са единодушни за това как ще се отрази стачката на надниците на миньорите, които откажат да работят.

„На всички колеги в трите рудника е оповестено, че няма да вземат възнаграждения. При нас винаги държим един буферен фонд и когато хората не получат тези надници, средствата ще отидат там и в края на същото тримесечие те ще ги получат като компенсации”, обяси Валентин Вълчев, Федерация на независимите синдикати на миньорите, КНСБ. Стойков обаче не вижда такава възможност.

Днес и ръководството, и синдикатите декларираха готовност за нов кръг преговори. Това обаче нито беше съпроводено от отстъпки, нито от същински преговори.

„Ние искаме да се  изпълнява КТД, да си получим възнагражденията за по-високата продукция, която сме добили и което е подписано още на 12 юли. Генчо Генчев, председател на КТ „Подкрепа” в предприятието.

Ръководството на мините оспорва законността на стачката. Ако съдът потвърди, че не е законна, стачкувалите са заплашени с административна и наказателна отговорност.

Енергийният министър Трайчо Трайков увери в ефира на bTV, че до режим на тока няма да се стигне. Токът, който ще ползваме по време не стачката обаче, ще струва по-скъпо. Трайков подчерта, че се касае за искания, които не са фиксирани никъде и средства, които не са дължими. В противен случай синдикатите биха се съгласили да отидат на доброволен арбитраж.

„Имаме резерви, които ще бъдат включвани поетапно, като ще се стремим това да става по начин, който да не натоварва прекалено много цената на електроенергията и за битовите клиенти, и за бизнеса”, каза Трайков. Щетите от недобити въглища от неизпълнението на договорите на мините към ТЕЦ-овете на ден ще бъдат между два и три милиона лева.

Щетите от спирането на износа ще бъдат добавени върху тази сума и мините вероятно ще бъдат докарани до ръба на финансовия банкрут.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още