IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Миньорите от „Марица-изток“ предупредиха за подготовката на национален протест

Работниците обвиниха ръководството на дружеството, че готви приватизирането на мините след взетото решение за затваряне мощности на ТЕЦ "Бобов дол"

09:54 | 13.01.12 г.
Миньорите от „Марица-изток“ предупредиха за подготовката на национален протест

Работещите в мини „Марица-изток“ подготвят национален миньорски протест.
Решението за протеста е взето на заседание на съвета на миньорския синдикат в Раднево, съобщи БТА.

Повод за недоволството е отказът на изпълнителния директор на мини "Марица изток" да се съобрази с клаузите в подписаното през лятото на миналата година трудово споразумение, което според синдикатите създава изключително голямо напрежение сред работещите в дружеството.

В началото на седмицата миньорите проведоха предупредителна едночасова стачка, а сега предупреждават, че може да се стигне до национален протест. Поредният кръг преговори приключи без успех в четвъртък вечерта. Очаква се днес по обяд преговорите да продължат.

Вчера ръководството на мините обвини синдикатите, че разширяват исканията си. Работниците пък смятат, че се подготвя приватизирането на мините.

От синдикалната миньорска федерация "Подкрепа“ изразиха недоумение защо след като остават три месеца до завършването на сероочистващата инсталация на ТЕЦ "Бобов дол", е взето решение за затваряне на 210-мегаватови мощности от централата. Те смятат, че това ще доведе след себе си до затварянето на минни мощности и до освобождаването на около пет хиляди миньори от Кюстендилска, Пернишка, Благоевградска и Софийска област.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:24 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още