IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възможно ли е минималната заплата да е различна за отделните региони?

Бизнесът одобрява идеята на финансовия министър, но експерти и синдикати имат забележки

16:56 | 05.10.12 г. 11
Автор - снимка
Редактор
Възможно ли е минималната заплата да е различна за отделните региони?

След като финансовият министър Симеон Дянков обяви, че предстои в съвета за тристранно сътрудничество да се обсъди възможността за въвеждане на диференцирана минимална работна заплата за отделните райони в страната, предложението получи диаметрално противоположни отзиви от участниците в тристранката.

Според Дянков това е икономически разумно, защото дава възможност за гъвкавост от гледна точка на това каква е икономическата ситуация в отделните райони.

БСК: Мярката ще съдейства за разкриване на нови работни места

Ръководството на Българската стопанска камара приветства намерението за диференцирана минимална работна заплата и дори предлагат да се вземе по-смело икономическо решение. А именно минималната работна заплата да съществува там, където държавата е работодател.

Според изпълнителния председател на камарата Божидар Данев въвеждането на диференцирана минимална работна заплата ще се отрази благоприятно на бизнеса, защото ще способства за ограничаване закриването на работни места и фалитите на фирми. Данев пояснява, че повсеместното увеличение на минималната работна заплата създава силово безработица с административни методи. 

КНСБ: Трябва да има единна минимална работна заплата

На коренно противоположна позиция е ръководството на КНСБ. Според синдиката идеята за различен размер на МРЗ във всеки регион е неприемлива.

Експертите на КНСБ смятат, че трябва да се запази моделът на единна минимална работна заплата, като се предоставя възможност тя да се определя в процеса на колективно трудово договаряне на равнище бранш или предприятие.

Това равнище не бива да е по-ниско от размера на минималната работна заплата за страната, тъй като минималното възнаграждение има защитна функция за всички и неговият размер не бива да е под официалната линия на бедност, посочват от КНСБ.

Йордан Христосков: Диференцирана МРЗ е неписано правило и сега

Бившият управител на Националния осигурителен институт Йордан Христосков подкрепя позицията на синдикатите. Той коментира пред Investor.bg, че идеята на практика не е нова, а и сега е наложена като неписано правило на пазара на труда у нас. Ако се приеме такова предложение, основният проблем ще бъде свързан с контрола по спазването му, смята Христосков.

Припомняме, че финансовият министър също изрази съмнения, че предложението за „минимална работна заплата по градове“ може да се окаже юридически невъзможно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:13 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 0
Werter
преди 11 години
В Северозападна България има по-голяма безработица, а и по-ниска издръжка на живота, по-ниски наеми, цени на жилища, цени на други стоки (поради ниските наеми и по-ниските заплати, калкулирани в крайната цена) и т.н. От друга страна за да се привлекат инвестиции, на фирмите там им се опрощава данък печалба. Ето, че диференциация си съществува.По- ниската минимална заплата би дала шанс на нискоквалифицирани хора, които са готови да работят за 250 лева, например. Това е стимул и за бизнеса да инвестира в тези райони и е възможно след няколко години безработицата да намалее и да отпадне причината за по-ниско ниво на минимална работна заплата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Добра идея Longin ! Има обаче едно неудобство за бизнеса. Ще му се наложи да подобри радикално организацията си. Подозирам, че ще има масови фалити ако идеята стане факт. :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 0
aristotel
преди 11 години
това ми звучи като още по голям ГЕНОЦИТ срещу българския народ. Цената на литър бензин ще се промени ли в различните региони а ел. енергията хляба и киселото мляко - ДА, ДА и ДА. по добре ги пратете в нациските КОНЦЛАГЕРИ отколкото да мъчите народа. КАКВО още ли искате вие "ЧОРБАДЖИИ" още ли не ви достига кръвта на народа не виждате ли че вече тоз народ е болен от БУЛИМИЯ, АНОРЕКСИЯ и АНЕМИЯ вече няма и желание за живот в този ЦИРК. Крайно време е да се махате и вие. *** се РАЗВЪЖДАТ като мухи, пенсионерите поне някои, които цял живот са на държ. хранилка взимат пенсии повече от минималната раб. заплата и защо да оставате? за да може чорбаджийските хрантутници да ви мачкат и гледат като че сте по долни и от *** ли? карат джипове за по 200 000 ,а тези пари 5 поколения от средностатистическия гражданин не може да изработи т.е. той ще ги изработи но ще му платят колкото да не умре всички сте на капково лечение и то цял живот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
Longin
преди 11 години
трябва минимална часова ставка (единна национална, например 2 лв) която за замени тая глупост безподобна МРЗ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 0
Lucifer
преди 11 години
е то и аз бих предложил тогава и цени според регионите тогава, например: 50% по-евтин ток в северозападна БГ и да видите дали бизнеса няма да се изнесе на часа там а после и софиянци разбира се, регионът ще живне от раз а София ще заприлича на изселено гето....а бе тия наистина ли ни смятат за ***???....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Най-малоумната идея досега. По добре ще е да я премахнат минималната заплата отколкото това нещо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
balkando
преди 11 години
Първа стъпка към премахване на минималната заплата. Смисълът й в момента е единствено за изчисляване на осигуровки. Иначе всеки плаща каквото си иска, а оформя счетоводно каквото трябва. Синдикатите се дърпат, защото ако я няма, ще трябва да защитават реални неща, а не минимални и ще им е по-трудно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
"Възможно ли е минималната заплата да е различна за отделните региони?"Не не е възможно! Голяма грешка ще е.Ето до това / и не само/, води недалновидната политика, водена десетки години наред, да се съсредоточва почти целия ресурс на държавата в Софийското поле!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
Ironhorse
преди 11 години
Това категорично няма да стане.Чиста проба дискриминация !Как ще изравнят доходите в регионите, като ще ги диференцират.Това означава още по-голяма сила в ръцете на месни велможи !Борисов като се върне категорично ще отхвърли идеята.Ами тогава да има диференцирана ставка за данъците според регионите, а ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
rover
преди 11 години
Това твърдо няма да стане. Но самият факт, че се обсъжда подобно нещо, говори за проблеми при административното определяне на заплати и осигурителни прагове в този момент.Проблеми за бизнеса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още