IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До месец водата в София поевтинява с 4%

Продължаващите загуби на вода по мрежата са в основата на мотивите на ДКЕВР

13:12 | 09.04.13 г. 2
До месец водата в София поевтинява с 4%

Цената на водата в София ще бъде намалена с малко над 4%, заяви днес пред журналисти Милена Миланова, член на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), цитирана от БТА.

Очаква се новата цена да бъде приета окончателно до месец.

Цената ще бъде понижена, защото не са намалени загубите по мрежата, поясни Миланова. Тя добави, че ДКЕВР не е признала редица разходи, които са били представени от ВиК оператора - "Софийска вода".

В началото на годината дружеството поиска повишение на цената на водата с 14 на сто.

Искането на „Софийска вода“ за увеличение на цената на водата с 14 на сто е неоправдано и Държавната комисия по енергийно и водно регулиране в никакъв случай няма да го разреши, заяви тогава бившият председател на комисията Ангел Семерджиев.

Вече десета година близо 60% от произведената в България вода се губи. Само през миналата година около 566 млн. куб. метра от общо произведените 930 млн. куб. метра вода се отчитат като загуба, посочват от Българската асоциация по водите.

Миналата седмица столичният кмет Йорданка Фандъкова коментира и възможността за развалянето на концесията за ВиК дружеството. Това може да стане след две поредни санкции от страна на регулатора, обясни Фандъкова. По нейни думи договорът за отдаване на концесия на столичното ВиК дружество е твърде неизгоден за София.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
Vesko94
преди 11 години
Защото не искат да си навличат гнева на софиянци. Ще правят, ще струват, но пак ще им угодят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
killmore
преди 11 години
Айде от ДКЕВР да ми обяснят защо в София може, а в другите градове не може. Във Варна например вода няма в някой от кварталите всеки ден и от аварии блика вода по доста улици, а през Февруари вдигнаха цената и с 14% след като и без това беше най-скъпата в България (2,40 лб/куб)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още