IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата е върнала на бизнеса 80% от дължимия ДДС

Над 500 млн. лева от дължимите общо 770 млн. лева са върнати на фирмите, каза министърът на отбраната Ангел Найденов

16:24 | 29.07.13 г. 7
Държавата е върнала на бизнеса 80% от дължимия ДДС

Държавата вече е възстановила 80 процента от дължимото ДДС на бизнеса, съобщи на пресконференция министърът на отбраната Ангел Найденов.

Над 500 млн. лева от дължимите общо 770 млн. лева са върнати на фирмите, каза той, цитиран от БТА.

След актуализацията на бюджета, която трябва да бъде приета до края на тази седмица, ще бъдат разплатени още 160 млн. лева по договори за свършена работа, уточни той.

Найденов припомни, че голяма част от тези задължения са на Министерството на отбраната, като само Военно-медицинска академия има 55 млн. лева просрочени плащания, от които 28 млн. лева са вече с нотариални покани и с изпълнителни листове.

Към 30 юни размерът на невърнатия данък добавена стойност (ДДС) е в размер на 776 млн. лева, отчете премиерът Пламен Орешарски пред народните представители преди седмици. Той посочи, че според данните на предишните управляващи ДДС със забавено връщане е в рамките на 250 млн. лева, определено от премиера като „допустимо ниво”.

Месеци по-късно обаче се оказва, че са забавени значително по-големи суми. Именно размерът на невърнатия ДДС е сред сочените причини за исканата актуализация на Бюджет 2013. 

Ангел Найденов съобщи още, че на предстоящото в сряда (31 юли) заседание на Министерския съвет ще бъде приета Програма на правителството с мерки за пълен управленски мандат. На базата на тази програма за следващите шест месеца ще бъде изготвен план за конкретни действия, обясни министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 10 години
хехе ти си откровено луд :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
kane
преди 10 години
ДДС трябва да се диферецира и прогресираНапример:2% ддс за българско производство хранителни стоки и 12% ддс за хранителни стоки внос20% ддс за лукп произведен в РБ и 40%ддс за лукс стоки внос и т.н. и т.н- Приемане на закон за покупка само на българско производство стоки/материали от всички общински и държавни администрации
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
data
преди 10 години
Ансолютно - кажи само от кога да го чакаме живването и кога да отчетем в какъв размер е !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 4
branimir
преди 10 години
Реално ДДС не е евъзстановено, на фирмите са написани ревизионни актове и така ДДС-то от дължимо и забавено, става недължимо. Но тези ревизионни актове се жалят и падат в съда и тогава ДАНЪЧНИТЕ ВРЪЩАТ ТОВА ДДС СЪС СТОТИЦИ ХИЛЯДИ ЛЕВОВЕ ЛИХВИ. Защото никой данъчен не е отговорен за написан и паднал в съда ревизионен акт, или по друг начин казано - кво ти пука, пари има..........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 9
milioner4e
преди 10 години
Не е той човека, който е върнал ДДС-то. Плюс това върнато ДДС не е кой знае каква нито инжекция нито глътка въздух. Трябва да разплати обществените поръчки с европарите, защото вече са пристигнали
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 12
FINTA
преди 10 години
И какво точно е направил Олигарски? =========================================" Той посочи, че според данните на предишните управляващи ДДС със забавено връщане е в рамките на 250 млн. лева, определено от премиера като допустимо ниво.=========================================И какъв е смисъла да се тегли нов кредит, за 1 милиард, след като пари за връщане на ДДС има? Нали на това залагаше?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 30 rate down comment 18
Internet
преди 10 години
Бравос на Орешареца, бравос на правителството. Сега бизнесът ще живне!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още