IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът одобри нов дълг от 1 млрд. лева в Бюджет 2013

Депутатите приеха окончателно актуализацията на основния финансов закон

12:57 | 01.08.13 г. 23
Парламентът одобри нов дълг от 1 млрд. лева в Бюджет 2013


                                                                                                           От: Камелия Цветанова

Парламентът прие актуализацията на бюджета за тази година окончателно. В променената макрорамка се предвижда увеличаване на дефицита до 2 на сто от брутния вътрешен продукт и емитиране на нов дълг от 1 млрд. лева.

„С дебатите по актуализацията на бюджета бяха разсеяни редица митове”, каза финансовият министър Петър Чобанов. Според него първият мит, който е бил опроверган, е този, че актуализацията застрашава фискалната дисциплина.

„Малко е пресилено да говорим за фискална дисциплина през последните години, тъй като не е фискална дисциплина: неплащане на бизнеса, просрочване на връщане на ДДС, прехвърляне на разходи за следващи години, нефинансиране на основни сфери, да се спрат плащанията към Световната банка през 2012 г., да не се плащат задължения, поради които България е заличена от картата на германските инвестиции по света”, обясни той.

Вторият мит според него е, че няма нужда от актуализация на приходите. „Данните от юни категорично показват, че има нужда от такава актуализация.

Трети мит – десницата в парламента е за по-ефективни разходи. За съжаление в нито едно от изказванията на ГЕРБ нямаше предложение как точно те да са по-ефективни. Нямаше нито едно предложение за намаление на разходите”, каза министърът.

Актуализацията на бюджета влиза в сила три дни след обнародването в Държавен вестник. Промените в Закона за бюджета бяха гласувани в рамките на два дни.

Целта на актуализацията е както разплащане с бизнеса и възстановяване на ДДС, така и реализирането на социални мерки, насочени към най-уязвимите групи.

С 28 лева ще се увеличат парите за месечното обезщетение за деца с увреждания и така те ще достигнат до 217 лева. 

Очаквано депутатите отхвърлиха предложение на Десислава Атанасова и Даниела Дариткова от ГЕРБ за отделяне на 30 милиона лв. за изграждане на Национална педиатрична болница. „Хора, които взеха 2 млрд. лв. за здравеопазване, в момента ронят крокодилски сълзи и  говорят за пари за здраве”, обясни защо е гласувал „против” Емил Райнов от Коалиция за България.

Народните представители отхвърлиха предложение на ГЕРБ за осигуряване на 10 млн. лв. за създаване на кадастрални карти и регистри по Черноморието.

От ГЕРБ предлагаха и осигуряване на 2 млн. лв. за изготвяне на общи устройствени планове на общините, които не са възложили такива. Според Любен Татарски тези пари са жизнено необходими за общините. И това предложение не беше подкрепено от мнозинството в пленарна зала. 

Спорен текст се оказа и за какво да се използват 85,6 млн. лв. от продажба на емисии парникови газове. От ГЕРБ искаха те да бъдат за социални мерки като енергийни помощи, но мнозинството реши да отидат в НЕК, за да компенсират намаляването на цената на тока. Според Рамадан Аталай от ДПС средствата не могат да отидат за пенсии, а за компенсиране на „зелената” и „кафява” енергия.

След одобрението на депутатите се очаква реакцията на президента Росен Плевнелиев. Преди дни той обяви, че има готовност да наложи вето, но след дебатите и позициите на всички парламентарни групи.
 
Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 4 rate down comment 1
Eon
преди 10 години
До aldy:Нека станем европейска държава и тогава да си увеличим дефицита до 3% както предлагаш ти. За не-европейска държава като България, дори и малко над 1% е много.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 10 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Братле, 50 пъти съм ви говорил. Който иска заем за да живее "европейски" да си тегли такъв самосиндикално. Ей го банките нямало на кого да дават кредити - ми изтеглиси 20-30к евро и си живей на корем. Не ме въвличай в плащанията на общи заеми, при това с абсолютно неясен план за харченето им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Прочетете новият закон за вероизповеданията. Изцяло в услуга на мюсюлманите е.Ще подаряват българска земя на всяко вероизповедание. Ако го приемат земята под джамиите ще бъде подарена на мюсюлманите.Единият от вносителите е Павел Шопов от Атака.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 11
aldy
преди 10 години
Брей, що народ отчаяно защитава корифея на финансите Дянков. Той самият правеше по две актуализации годишно на недоносчетата си, сега, при ново правителство, нови политики, нова структура на минестерствата изведнъж Дянковият бюджет стана връх на финансовата мисъл. С бюджетен дефицит малко над 1%. При дълг 14% от БВП. За Гърция 132%. А европейските страни, понеже са много глупави, увеличиха дефицитите си до над 3% заради кризата. Но тук вирее някакво абсолютно сбъркано племе, което непрекъснато си плюе на сурата. Съдбата му е ясна - в канала на историята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 0
Slavvi
преди 10 години
Ми той човека си го каза още 2008 година....http://vbox7.com/play:e267e6c2
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 23 rate down comment 1
STRAHO
преди 10 години
..Сега след като СТИМУЛАЦИЯТА е на път да се осъществи, могат да си вземат заслужен отдих в някое прекрасно кътче и да се отдадат на удоволствия! Овцете плащат! А РАЗХОЖДАЩИТЕ СЕ, нека изнасят представления и рисуват боси по асфалта! Само след работа обаче! :D :D Не пречат! Само да се пазят от "провокатори" ! Да му мисли столичния кмет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 25 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
Е..!! Да им е честито на Печелившите! Стрували са си всички разходи за активни мероприятия. Бизнеса им ЩЕ БЪДЕ СТИМУЛИРАН ! :D Да му мислят ОВЦЕТЕ които ще го плащат! ..и пак да си изберат "ЛЯВАТА партия" ! Има мегдан и за още "СТИМУЛИ" ! Няма да се учудя и ако променят закона за бюджетния дефицит. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 21 rate down comment 1
data
преди 10 години
Честито на печелившите ! Губещите са ясни !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 25 rate down comment 2
xclusiv
преди 10 години
НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 27 rate down comment 4
bgMan
преди 10 години
А дано!Но тогава бюджета ще е окраден до дупка, даже пак ще се сключат предварителни договори дори без капаро на стойност няколко милиарда лева. Такава е благодарността на БСП и ДПС към хората че не гласуват за тях и не им вярват наглите лъжи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още