IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Странното искане за референдум за концесията на "Софийска вода"

Какво решение могат да дадат софиянци за управлението на местното ВиК -дружество?

11:48 | 06.08.13 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Странното искане за референдум за концесията на "Софийска вода"

В София до месеци може да бъде проведен и първият за столицата местен референдум в най-новата история на България. Искането, отправено от групата на БСП в Столичния общински съвет, веднъж беше отхвърлено на сесия на съвета.

Но заради липсата на дебати при вземането на решението Административният съд постанови въпросът отново да бъде поставен на дневен ред.

От какво е продиктувано искането за референдум по този въпрос? От БСП са категорични – неизпълнение на задълженията на концесионера. Едно от тях например са загубите на вода. Те все още са прекалено големи, макар и да има намаление – от 55,5% през 2011 година до 53,4% през миналата година. Простата сметка обаче показва, че половината от водата, ползвана от живеещите в столицата, изтича от остарялата водопроводна мрежа. В същото време в своя план за периода 2014 – 2018 година компанията залага намаление на тези загуби до 48 на сто.

Реално загубите на вода в ЕС са в доста широки граници, според статистиката. В някои италиански градове се доближават до българските – до 70%, докато в Германия този процент е 3-4%. Причината не е само финансова, а и опира до лошо управление на водните ресурси.

На този фон напълно логично изглежда предложението на базата на неизпълнените задължения концесията да бъде прекратена. Въпросът тогава обаче е защо е нужен референдум? И какво следва, ако живеещите в София решат, че им харесва управлението на дружеството, дори и при неизпълнение на задълженията? Ще се примири ли общината и ще търси ли начин да накара концесионера да изпълнява стриктно задълженията си?

Логичен е и въпросът, ако дружеството е коректно, но хората все пак не са доволни и чисто емоционално гласуват за разваляне на договора. Това ще означава ли, че прекратяваме концесия с изряден инвеститор и за компенсация му плащаме между 500 млн. и 1 млрд. лева? А тези средства откъде ще дойдат и кой ще поеме управлението на дружеството след това?

Правилно или не – решението за отдаването на концесия на ВиК-то беше взето през 1999 година от тогавашния кмет Стефан Софиянски. „Софийска вода“ беше създадена година по-късно, като целта бе дружеството да управлява ВиК -активите за срок от 25 години. Собственик на дружеството в момента е Veolia, която държи 77,1% от капитала, а Столичната община е с дял от 22,9 на сто.

Идеята беше столицата да бъде пионер, а нейният пример да последват и всички останали ВиК-дружества в страната. Обяснението е лесно – за модернизиране на мрежата са необходими милиарди евро инвестиции, които собствениците, в повечето случаи общините, нямат.

Отдаването на концесия на сектора беше заложена и в идеите за промени в Закона за водите, предложени от правителството на ГЕРБ. В текстовете беше заложено общините да отпишат собствеността си във ВиК-дружествата и да ги прехвърлят в специални асоциации. После самите асоциации да бъдат предложени в търговете за концесия.
Самата процедура обаче не беше уточнена, а парламентарната криза в началото на годината остави работата по закона недовършена.

Промени в сектора ще има, става ясно от законодателната програма на правителството, представена преди седмица. С последните промени в Закона за водите се предлага преобразуване на собствеността на ВиК дружествата, предвижда се и през следващия финансов период на ЕС асоциациите да могат да усвоят евросредства. Дали обаче това ще се случи, времето ще покаже.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 2 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 10 години
Нещо много сте се забъркали в тази София. За да изпълни задълженията си концесионера поиска не помня какво увеличение на цената на водата. С вой и ръмжене им бе отказано. Сега пък се сърдите, че не изпълнявали задълженията си. Ако успеете да предотвратите течовете без да влагате средства, вие ще сте първите в света и ще ви моля да споделите този челен опит с други градове. Според мен на някого му се лапка концесийка. Да видим дали съм прав.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 0
johnnyBravo
преди 10 години
Все едно на *** тикви им дреме какво мислят хората... доказват го всеки ден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 2
wenci
преди 10 години
Хайде Фандъкова вземи първото си самостоятелно и смело решение като кмет. Не чакай на Бочко умния съвет. И сега все едно че плащаме неустойки, но по други причини (не изгоден договор). За няколко месеца ще забравим за тези огромни сметки./п.п. водата не се помпа както в други градове а се стича гравитационно/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 10
LuckyYou
преди 10 години
Софийското правителство ли ? Айде и аз съм за! Този общински съвет и кметицата са вредни за София, защото сянката на Буда се е надвесила навсякъде!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 3
pslabakov
преди 10 години
Аз предлагам .. Софиянци, чрез референдум, да бъдат питани дали правителството да остане на власт или да падне
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 3
LuckyYou
преди 10 години
Малко ли ни дерат навсякъде. Ако концесионерът наистина не си спазва договора, трябва нещо да се случва. Контрол, да го накарат да го спазва иначе под ножа. Ама Фандъка и тя си е пионка като президентката Плевнелиева :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 10 години
*** шемети, след прекратяването на концесията, столична община трябва да обяви конкурс за нов концисионер. Цветан Василев хвърля жестока сянка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 19
stasi666
преди 10 години
Поредното неадекватно поведение от Фандъкова.София е като на автопилот
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 4
Hris0 Hrist0v
преди 10 години
Така поставени нещата за референдума, малко хора ще са против. Това си е доста голям популизъм. Все едно да те питат искаш ли да ти намалим данъците? Какъв ще е отговорът? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още