IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Росен Плевнелиев: Дебатът за офшорките много закъсня

Приватизацията, обществените поръчки и управлението на държавните пари са "трите каци с мед" за българската олигархия, обясни президентът

12:57 | 21.12.13 г. 3
Росен Плевнелиев: Дебатът за офшорките много закъсня

Нямам илюзии, че атаките срещу мен ще спрат скоро, коментира в предаването „Годината” на Дарик радио президентът Росен Плевнелиев. Той посочи и откъде идват атаките – президентът е бил един от първите политици с конкретна позиция по казуса за назначаване на медийния магнат Делян Пеевски начело на ДАНС.

Според Плевнелиев след това са започнали и атаките срещу него в медиите на Пеевски. От друга страна протестите показват събуждането на активно гражданско общество.

Президентът не даде конкретен отговор на въпроса дали ще наложи вето върху закона за офшорките, чийто автори са Делян Пеевски и Йордан Цонев. Според него дебатите за компаниите, регистрирани в офшорни зони, е много закъснял. Те са източили държавните компании чрез приватизацията в годините до 2007 година, припомни Плевнелиев.

Президентът посочи и трите начина за облагодетелстване на българската олигархия. „Трите каци с мед са обслужването на държавните пари (къде са те и как се управляват), обществените поръчки и приватизация”, обясни той.

Няма изградена дългосрочна стратегия за енергетиката, а тя е от голямо значение за развитието на този важен сектор, предупреди още президентът. Той посочи, че не е наложил вето върху Закона за бюджета, но е сезирал Конституционния съд за таксата за ВЕИ сектора.

Президентът коментира още, че приема паузата по отношение на възрастта за пенсиониране, ако тя би довела до мащабна реформа, провеждана с голяма обществена подкрепа.

За проблемите с бежанците пък отговорност носи не само едно правителство или един министър. Не бяхме подготвени за бежанската вълна, но от друга страна правителството е длъжно бързо да реагира, смята още президентът.

Росен Плевнелиев коментира още, че няма доверие в правителството, но го защитава, защото е избрано с демократична процедура. От друга страна обаче отказа да влезе в дискусия дали резултатите от изборите за европейски парламент могат да бъдат разглеждани като предпоставка за провеждането на национални избори. Според него важното е да бъде чут гласът на хората на всички избори, но политическите изводи трябва да останат за партийните централи.

По мнение на председателя на парламента Михаил Миков, който също взе участие в предаването „Годината" на Дарик, евроизборите през май несъмнено ще се отразят върху цялостната политическата карта. "Евроизборите или ще стабилизират управлението, или ще създадат среда за евентуални предсрочни избори», каза той.

Относно протестите Миков коментира, че протестиращият човек категорично е влияел върху политиката през цялата година: „Това е атестатът за демократична България, но тогава, когато добре формулира своите искания, защото тези протести, които казват само оставка, тръгвайте си, без да искат нищо друго, трудно мога да ги сложа в политическата сфера", каза Миков и призова за разумни искания на протестиращите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
firstcmt
преди 10 години
Do komentar 1 & 2: Де вземете и измислете нещо сами. Или без опорна точка не можете и името да си кажете. Жалки сте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
felipa86
преди 10 години
Крайно време е да разследват псевдо президента за имотите и офшорките му и да бъде подведен под наказателна съдебна отговорност, както и да бъде подложен не импийчмънт и принуден да подаде оставка, защото е крайно неспособен да изпълнява функциите си на държавен глава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Николай22
преди 10 години
Правилно г-н президент, не трябва да имате илюзии, че атаките срещу вас ще спрат, защото няма да спрат, вие ограбихте българския народ и държава , подиграхте се с хората, които ви избраха и похарчихте и присвоихте парите им, така че атаките срещу вас ще продължат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още