IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Позитивните настроения се завърнаха на европейските борси

Търговците пренебрегнаха данните за спад на инфлацията в еврозоната и се съсредоточиха върху корпоративните данни

19:30 | 16.04.14 г. 4
Позитивните настроения се завърнаха на европейските борси

Европейските борси записаха най-доброто си представяне за последните три седмици. При търговията бяха регистрирани солидни печалби след като инвеститорите разчетоха като позитивен сигнал статистическите данни за спад на инфлацията в еврозоната до най-ниското й ниво от 2009 година насам.

Според анализаторите това ще доведе до действия от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ) и по тази причина новината не доведе до нови сътресения на борсовата търговия. Влияние оказаха и данните за китайската икономика. Според статистиката брутния вътрешен продукт на страната се забавя, но темповете са по-бавни от очакваното, пише Market Watch.

Позитивни финансови отчети също са в основата на повишението на основните индекси на европейските борси днес.

В резултат Stoxx Europe 600 успя да преодолее понижението от 1%, записано във вторник. Днес индексът затвори на ниво от 330,82 пункта, което е повишение от 1,3 на сто.

Позитивно влияние върху стойността на Stoxx Europe 600 оказа и търговията с акции на Tesco. Британската верига магазини съобщи по-добри от очаквано финансови отчети за 2013 година. Акциите на компанията поскъпнаха с 2,6% до почти 294 пенса.

Акциите на Syngenta поскъпнаха с 2,3% до цена от 344 швейцарски франка след отчета за ръст на продажбите от 5% до 4,68 млрд. долара в първото тримесечие на годината. Suez Environnement записа ръст на акциите си от 7,1% до цена 14,72 евро, което е най-рязкото еднодневно поскъпване от декември 2012 година насам, отчита още Bloomberg.

Френският САС 40 завърши търговската сесия с 1,39% увеличение на стойността до 4 405,66 пункта. DAX30 записа ръст от 1,57% до 9 317,82 пункта, а основният индекс на Лондонската фондова борса – FTSE 100 напредна с 0,7 на сто до ниво на стойността от 6 584,17 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:34 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
Stoqn_Trakiev
преди 10 години
Икономиката ни е малка и би могло това да се промени за няколко години. Просто трябва да разкараме червените защото те не могат да се оправят в конкурентна среда. Нямат желание да да пазая националния интерес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 10 години
При нас не е като на запад и изток. Защото дори като борсата върви нагоре реалната икономика продължава надолу, защото няма никаква връзка с измислената ни борса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
Stoqn_Trakiev
преди 10 години
А при нас завърнаха ли се ? Или ще родължи традицията да ставаме все по зле.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още