IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Куба са продадени 50 коли за първото полугодие

Автокъща на Peugeot в Хавана е оценила модел Peugeot 206 от 2013 г. на 91 000 долара

20:45 | 01.07.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Кубинци гледат през оградата автомобили втора употреба, продавани от държавна автокъща. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Кубинци гледат през оградата автомобили втора употреба, продавани от държавна автокъща. Снимка: Ройтерс

Автомобилните дилъри в Куба са продали едва 50 коли и четири мотоциклета от началото на 2014 г., когато спря да действа ограничението за притежанието на моторни средства, досега, съобщава Ройтерс.

Цените обаче там са толкова високи, че малцина са успели да си позволят покупката.

Изстрадалите кубинци приветстваха новия закон, който влезе в сила през януари, но бързо бяха разочаровани, след като станаха свидетели на изключително завишените цени - с до 400% по-скъпи от нормалните. Големите семейни автомобили се търгуват на цени, колкото европейски спортни модели.

Куба заяви, че ще инвестира 75% от приходите от продажбите на нови автомобили в своята слабо развита система на обществен транспорт.

Но общите продажби на 11 национални дилъри в страната достигат само 1,280 милиона долара през първите шест месеца на годината, съобщи официалният сайт Cubadebate.com в понеделник, позовавайки се на Исет Васкес, вицепрезидент на държавното предприятие Corporacion CIMEX. 

Преди 1 януари 2014 г. кубинците трябваше да имат разрешение от властите, за да си купят кола от държавната компания, която продава нови и употребявани автомобили.

Повечето от продажбите през тази година изглежда са на автомобили втора ръка, като се има предвид средната продажна цена от 23 759 долара за превозно средство, включително на мотоциклетите.

Автокъща на Peugeot в Хавана е оценила модел Peugeot 206 от 2013 г. на 91 000 долара при влизането на новите правила в сила, и иска 262 000 долара за Peugeot 508.

Тези цени са немислими за повечето хора в Куба, където повечето държавни служители получават 20 долара на месец, и предизвикаха силни протести. Високите цени предизвикаха също и негодувание у чуждестранните компании и потенциалните инвеститори, които се нуждаят от разрешително от държавата, за да внасят нови или употребявани автомобили без голяма надценка.

В момента Куба осъществява поетапна либерализация на търговията с автомобили. Първо през 2011 г. държавата разреши на гражданите да продават и купуват употребявани коли един от друг. Преди това в свободна продажба бяха само автомобили, които са били в страната преди революцията от 1959 г., когато на власт идва Фидел Кастро. Това е и причината в Куба да има толкова много американски ретро автомобили от 50-те години от типа на Chevy и Buick. Често срещани са и съветски лади, които са били много популярни преди 1991 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 34 rate down comment 4
MZ/X
преди 9 години
Ще си загуби чара Куба ако се напълни с нови коли :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 34 rate down comment 12
melon
преди 9 години
Комунистът е нещо уникално. Няма такъв дебилизъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още