IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Формира ли се нова коалиция още преди изборите за парламент?

ГЕРБ и ДПС се обединиха около желанието за актуализацията на бюджета, а БСП е твърдо против

16:45 | 25.07.14 г. 15
Формира ли се нова коалиция още преди изборите за парламент?

Последните дни на отиващото си 42-ро Народно събрание може би показват интересна тенденция и нова насока в политическия ни живот – кворумът днес беше осигурен от депутатите на ГЕРБ и ДПС, а бившите коалиционни партньори БСП и ДПС започнаха да си отправят остри критики и нападки кой е провалил работата на правителството на Пламен Орешарски.

Ябълката на раздора в момента изглежда е актуализацията на държавния бюджет. В последното заседание за тази парламентарна седмица депутатите на ГЕРБ и ДПС се съюзиха и така успяха да прокарат искането си за извънредно заседание, на което да бъде разгледано предложението за актуализация, направено от Министерския съвет.

Депутатите от „Коалиция на България“ напуснаха пленарната зала в опит да провалят кворума, но техните колеги бяха по местата си и не допуснаха работата на Народното събрание да се провали.

Така заседание ще има, макар и левицата да не спира в опитите си да спре ревизията на бюджета. Група депутати от БСП се срещна с премиера Пламен Орешарски и поиска от него да оттегли депозираното в деловодството на парламента предложение. Той обеща да премисли, макар и изтеглянето на внесеното предложение да изисква ново заседание на Министерския съвет, на който министрите да дадат своето становище по темата.

От ДПС вече директно обвиниха БСП, че бламира своето правителство с нежеланието си да подкрепи искането за ревизия на бюджета. Позицията на движението пък е принципна и показвала отношение към кабинета, обясни зам.-председателят на партията Йордан Цонев, цитиран от Dnes.bg.

Случилото се сутринта в парламента веднага повдигна съмненията свидетели ли сме на сформирането на нова политическа коалиция още преди провеждането на предсрочните парламентарни избори. Този път между ГЕРБ и ДПС. Въпросът е чувствителен за обществото, за което "коалиция" вече е символ на непрозрачно управление и неясна отговорност. 

Твърденията за появата на нови коалиционни партньори бяха категорично отхвърлени и наречени от Йордан Цонев „твърде евтини“ и нелепи.

От БСП обаче разчитат по различен начин случилото се в пленарната зала по-рано днес. В парламента има ново парламентарно мнозинство и това нарушава споразумението, постигнато при държавния глава, където всички партии обявиха, че в рамките на това Народно събрание не може да има друго правителство и друго мнозинство, коментираха от левицата след спешно заседание на парламентарната група.

„Днес след гласуването на извънредното заседание и след речта на президента Росен Плевнелиев стана ясно, че такова мнозинство е формирано“, каза председателят на парламентарната група на „Коалиция за България“ Атанас Мерджанов.

От думите на Бойко Борисов засега разбираме, че няма да прави коалиция с партията на Лютви Местан, но би взимал важни решения с нея, „ако се налага да се спасява държавата“ след изборите. Борисов допълни, че ако се налагат подобни съвместни действия, причината за тях ще бъде БСП.

И така засега е ясно само, че ГЕРБ и ДПС действат заедно по исканията за актуализацията на държавния бюджет и имат необходимия брой депутати, за да ги постигнат. А БСП вече се изявява като опозиция и в парламента, и спрямо правителството, съставено с техния мандат.

Но пък всички поддържат тезата за предсрочни парламентарни избори на 5 октомври. Или с други думи, явно ни очакват поредни горещи дни от отиващото си знойно политическо лято. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 0 rate down comment 2
balkando
преди 9 години
Брак по сметка в КТБ ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 3
serafima
преди 9 години
Този bgMan е голям наивник. А ми се струва разумен човек. Не оцени ли досега ББ и ЦЦ (било Цветан, било Цецка) колко са ***?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 4
serafima
преди 9 години
Новата коалиция ще има звучното име БОСТАН (БОко и намеСТАН). Ще го обосноват с обективната необходимост и за добруването на българите. А българите (и турците) дружно ще ги подкрепят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 2
SSIW
преди 9 години
Ето, колко са "сръчни" украинските ПВО:"04.10.2001 г. Самолет Ту-154 катастрофира в района на Новоросийск, Русия, и падна в Черно море, на 185 км. от Сочи. При инцидента загинаха 78 души, в това число 51 граждани на Израел. По-късно Киев призна, че трагедията е предизвикана от попадение на украинска ракета по време на учения в Крим. "http://***.btv.bg/article/1706684849-Hronologiya_na_poznachimite_intsidenti_sas_samolet_Tu154.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 5
SSIW
преди 9 години
... те свалиха пътнически самолет и никой нищо не прави, а ние ли ще ги спрем?---------------Това, което твърдиш, кои и как го е доказал? За сега има клеветническа кампания и никакви реални доказателства, нека се установи вината и тогава да хвърляме обвинения наляво и дясно. Виж, в съвсем недалечното минало, точно най-активните членове на този анти-руски хор, в лицето на щатите и У крайна, ДОКАЗАНО са сваляли пътнически самолети, респективно ирански и руски. Крадеца вика: дръжте крадеца?http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%BD%D1%86%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82_%D1%81_%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%95%D1%8A%D1%80%D0%B1%D1%8A%D1%81_%281988%29
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 1
johnnyBravo
преди 9 години
Тя си е такава само, че някак си всички започнаха да си мислят, че е от високо ниво заради балона който се спука... ето това е борсата ни каквато я виждаме в момента, а иначе би трябвало на всички да им е станало ясно, че едни и същи се въртят в парламента, т.е. няма как да е по-различно. Каквито избирателите такива и управляващите ;) Tony ми е много интересно как ще ги спре тия руски проекти... те свалиха пътнически самолет и никой нищо не прави, а ние ли ще ги спрем? Що не спря Dundee а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 0
toto 2
преди 9 години
Баси ,детската градина
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 5
Tony
преди 9 години
Мафията се прегрупира!!!Който и да направи правителство - ВИНАГИ ще стачкувам срещу тях!НЯМА да им позволя да мине нито един руски държавен проект! :)))Дупе да им е яко! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 17 rate down comment 17
dakl
преди 9 години
Ясно е , че по лошо за България от ново правителство на ББ не би могло да има. За икономиката това е равносилно на война. Софикс отново ще удари дъното и ще се върнем статута най губещата фондова борса във света!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 23 rate down comment 13
alexx
преди 9 години
Нищо ново. Медиите на Пеевски цял мандат обслужваха Борисов в замяна на влияние и различни придобивки.Къде са тия от Протестна мрежа? ГЕРБ и ДПС се канят да гласуват нови дългове във вторник, защо няма подготвени протести, тромби и пиано на площада, хахаха :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още