IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Формира ли се нова коалиция още преди изборите за парламент?

ГЕРБ и ДПС се обединиха около желанието за актуализацията на бюджета, а БСП е твърдо против

16:45 | 25.07.14 г. 15
Формира ли се нова коалиция още преди изборите за парламент?

Последните дни на отиващото си 42-ро Народно събрание може би показват интересна тенденция и нова насока в политическия ни живот – кворумът днес беше осигурен от депутатите на ГЕРБ и ДПС, а бившите коалиционни партньори БСП и ДПС започнаха да си отправят остри критики и нападки кой е провалил работата на правителството на Пламен Орешарски.

Ябълката на раздора в момента изглежда е актуализацията на държавния бюджет. В последното заседание за тази парламентарна седмица депутатите на ГЕРБ и ДПС се съюзиха и така успяха да прокарат искането си за извънредно заседание, на което да бъде разгледано предложението за актуализация, направено от Министерския съвет.

Депутатите от „Коалиция на България“ напуснаха пленарната зала в опит да провалят кворума, но техните колеги бяха по местата си и не допуснаха работата на Народното събрание да се провали.

Така заседание ще има, макар и левицата да не спира в опитите си да спре ревизията на бюджета. Група депутати от БСП се срещна с премиера Пламен Орешарски и поиска от него да оттегли депозираното в деловодството на парламента предложение. Той обеща да премисли, макар и изтеглянето на внесеното предложение да изисква ново заседание на Министерския съвет, на който министрите да дадат своето становище по темата.

От ДПС вече директно обвиниха БСП, че бламира своето правителство с нежеланието си да подкрепи искането за ревизия на бюджета. Позицията на движението пък е принципна и показвала отношение към кабинета, обясни зам.-председателят на партията Йордан Цонев, цитиран от Dnes.bg.

Случилото се сутринта в парламента веднага повдигна съмненията свидетели ли сме на сформирането на нова политическа коалиция още преди провеждането на предсрочните парламентарни избори. Този път между ГЕРБ и ДПС. Въпросът е чувствителен за обществото, за което "коалиция" вече е символ на непрозрачно управление и неясна отговорност. 

Твърденията за появата на нови коалиционни партньори бяха категорично отхвърлени и наречени от Йордан Цонев „твърде евтини“ и нелепи.

От БСП обаче разчитат по различен начин случилото се в пленарната зала по-рано днес. В парламента има ново парламентарно мнозинство и това нарушава споразумението, постигнато при държавния глава, където всички партии обявиха, че в рамките на това Народно събрание не може да има друго правителство и друго мнозинство, коментираха от левицата след спешно заседание на парламентарната група.

„Днес след гласуването на извънредното заседание и след речта на президента Росен Плевнелиев стана ясно, че такова мнозинство е формирано“, каза председателят на парламентарната група на „Коалиция за България“ Атанас Мерджанов.

От думите на Бойко Борисов засега разбираме, че няма да прави коалиция с партията на Лютви Местан, но би взимал важни решения с нея, „ако се налага да се спасява държавата“ след изборите. Борисов допълни, че ако се налагат подобни съвместни действия, причината за тях ще бъде БСП.

И така засега е ясно само, че ГЕРБ и ДПС действат заедно по исканията за актуализацията на държавния бюджет и имат необходимия брой депутати, за да ги постигнат. А БСП вече се изявява като опозиция и в парламента, и спрямо правителството, съставено с техния мандат.

Но пък всички поддържат тезата за предсрочни парламентарни избори на 5 октомври. Или с други думи, явно ни очакват поредни горещи дни от отиващото си знойно политическо лято. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 12 rate down comment 17
LuckyYou
преди 9 години
Ти до сега не се ли убеди, че партията ГРОБ, която като модел е абсолютно копираща от ДПС, която няма абсолютно никакви скрупули, няма да направи коалиция с тях?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 24 rate down comment 3
bgMan
преди 9 години
Ако ГЕРБ направи тази глупост да се договори с ДПС това ще е най-голямата им глупост.Да видим дали ББ и ЦЦ са толкова *** че да направят и това престъпление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 2
needtoknowmore
преди 9 години
Да дойдат изборите да видим - тази глупост с актуализиацията(не ни трябва) ми мяза на слухове,не е отправна точка за екстраполиране за Октомври месец!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 3
misanthrope
преди 9 години
ТСИРК!:DАз още веднага му казах на Баце ч
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 7
SS-23
преди 9 години
Да са ни живи и здрави младите и да крадат на воля....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още