IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вратички в санкциите на Запада срещу Русия ограничават ефекта от тях

САЩ пощадиха най-голямата руска банка, а ЕС изключва от санкциите дъщерните дружества на руските кредитори

08:39 | 31.07.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Най-голямата руска банка&nbsp;Sberbank засега е пощадена от САЩ. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Най-голямата руска банка Sberbank засега е пощадена от САЩ. Снимка: Ройтерс

Наложените във вторник нови санкции на Запада срещу Русия имат за цел да ударят ключови отрасли на руската икономика, но в краткосрочен план последствията се очаква да са сравнително слаби, пише в свой анализ The Wall Street Journal.

Така например американските мерки изключват най-голямата руска банка от каталога със санкциите. И ЕС приложи изключения за големи части от руския банков бизнес. Санкциите, които се прилагат за руски компании от банковия, енергийния сектор и отбраната, трябва да накажат Русия за нейната дестабилизираща роля в конфликта с Украйна.

САЩ наложиха санкции над три контролирани от държавата руски банки - VTB Bank, Bank of Moscow и Russian Agricultural Bank. Американските кредитори и американските граждани не могат вече да предоставят свеж капитал на банките или да им предоставят пари за предоставяне на кредити. Това "ще натовари допълнително руското правителство със значителни разходи за неговите непрекъснати действия в Украйна", заяви във вторник Министерството на финансите на САЩ. 

Анализатори смятат, че заради факта, че санкциите на САЩ и ЕС отделят руските банки от западните капиталови пазари, то разходите за тяхното финансиране ще скочат значително, а печалбите и вероятно тяхната база за кредитиране ще бъдат смалени.

Един факт обаче по отношение на санкциите на САЩ заслужава внимание - една банка, която не е включена в списъка: Sberbank, която е мажоритарна собственост на руската държава и е доминиращият кредитор в страната. С повече от 19 000 клонове банката държи по-голямата част от активите на руските банки. Sberbank има най-голям пазарен дял в бизнеса с частни и корпоративни клиенти в родината си. Освен това тя поддържа значителни дейности в инвестиционното банкиране и финансовия бизнес с фирми от цяла Европа. Акциите на Sberbank на борсата в Москва в сряда следобед отчитат поскъпване от около 3 на сто.

Последна актуализация: 20:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 4
michaelis
преди 9 години
"САЩ пощадиха най-голямата руска банка ..." wow колко са "великодушни", не знам кво са се разбрали или договорили, но може би Путинчита нещо им е казал нещо което ще ги боднало и тея са размислили веднага ... :) ама за пред телевизията поне на няколко други банки да има "уж" санкции са да не се излагаме пред чужденците ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още