IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вратички в санкциите на Запада срещу Русия ограничават ефекта от тях

САЩ пощадиха най-голямата руска банка, а ЕС изключва от санкциите дъщерните дружества на руските кредитори

08:39 | 31.07.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Най-голямата руска банка&nbsp;Sberbank засега е пощадена от САЩ. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Най-голямата руска банка Sberbank засега е пощадена от САЩ. Снимка: Ройтерс

ЕС все още не е предоставила списъка с предложените санкции за банки и други институции (б. ред. статията е писана в сряда преди публикуването на списъка), но според информацията, предоставена от представители на ЕС, Sberbank ще бъде засегната. Списъкът, който международната общност ще представи до края на седмицата, ще включва пет банки с държавно участие.

Но и санкциите на ЕС показват значителен пропуск. Дъщерните дружества на руските банки в ЕС няма да бъдат засегнати от ограниченията, поясняват европейски представители с познания за предвидените санкции.

Този пропуск е от решаващо значение. Както VTB Bank, така и Sberbank поддържат офиси в Австрия, а VTB е представена и в Кипър. Взети заедно, към края на 2013 г. тези дъщерни дружества имат балансова стойност от над 20 млрд. евро. Те поддържат дейност в Австрия, Кипър, Чешката република, Словакия, Унгария, Германия и Франция.

Ако санкциите за банките бяха влезли в сила в тяхната цялост, то за дъщерните им дружества в ЕС щеше да стане много по-трудно да се финансират – макар че в сряда представители на ЕС потвърдиха, че по-голямата част от средствата са в руските компании майки. Освен това подобно решение щеше да затрудни и дейността на Европейската централна банка, която поема контрола над най-големите банки в еврозоната от началото на есента. Сред тях биха били и дъщерните компании на VTB и на Sberbank в Австрия и Кипър.

Изключенията са били приети късно в плановете за налагане на санкции, едва в последните няколко дни, казват представители на ЕС. Дъщерните дружества са били пощадени, за да не се застраши стабилността на европейската финансова система. На дъщерните компании ще бъде разрешено да прехвърлят определени средства обратно към централите. Но набрани от ЕС средства няма да влизат в тази сума. Според източниците на WSJ целта на санкциите не са самите банки, а по-скоро да им се затрудни финансирането на руската икономика.

Друг фактор, който смекчава въздействието на санкциите, е фактът, че през следващите няколко месеца почти няма падеж на облигации, издадени от руските банки. Руските финансови институции имат около 39 милиарда дълг в чужбина, който ще има падеж през следващите девет месеца. Това съответства, според Nomura, на едва 8 на сто от паричните им резерви.

Това предполага, че рисковете, свързани с рефинансирането, не са прекалено големи. По данни на Bank of America Merrill Lynch руската VTB има дългове за 3 млрд. долара, които трябва да бъдат рефинансирани до края на годината. При Sberbank става дума за задължения за около 2 млрд. долара. „Това е толкова малка част, че възможността за срив на пазара за банкови  облигации, поне в краткосрочен план, е ограничена", казва Владимир Осаковский, отговарящ за Русия икономист в Bank of America.

„Решението на САЩ за ограничаване на достъпа на VTB до капиталовите пазари няма да се отрази на бизнеса на банката и нейната способност да посрещне текущите си задължения", се казва в изявление на VTB Bank. „Ще спазваме стриктно всички съответни международни закони и разпоредби". Sberbank от своя страна отказа да коментира сакнциите.

И макар че в тесния смисъл санкциите могат само да попречат на банките да намерят западни купувачи за нови облигации и акции, действителното въздействие би могло да бъде по-голямо. Финансови институции от САЩ и Европа обикновено не са склонни да правят бизнес със санкционирани компании. Тази тенденция се увеличава, след като няколко банки трябваше да платят тежки глоби, тъй като са осъществявали трансакции със санкционирани страни, като Иран или Судан. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 4
michaelis
преди 9 години
"САЩ пощадиха най-голямата руска банка ..." wow колко са "великодушни", не знам кво са се разбрали или договорили, но може би Путинчита нещо им е казал нещо което ще ги боднало и тея са размислили веднага ... :) ама за пред телевизията поне на няколко други банки да има "уж" санкции са да не се излагаме пред чужденците ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още