IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатори: Служебното правителство е с подчертано политически профил

Близнашки може да стане сериозен фактор вляво, а президентът дава ярки политически заявки, смята социологът Първан Симеонов

14:44 | 05.08.14 г. 4
<p>
	Росен Плевнелиев (вляво) представя новия служебен премиер Георги Близнашки. Снимка: <em>БТА</em></p>

Росен Плевнелиев (вляво) представя новия служебен премиер Георги Близнашки. Снимка: БТА

Служебният кабинет има силна политически звучаща програма, а премиерът има подчертано политически, а не експертен профил. При съставянето на правителството е търсена по-скоро политическа представителност. Около това мнение се обединиха различни коментатори пред Dnes.bg.

Първан Симеонов: Близнашки може да стане сериозен фактор вляво

“В служебното правителство се вижда много пораснала политическа амбиция от страна на президента Плевнелиев“, коментира социологът Първан Симеонов. Той припомни, че докато предишният служебен премиер е бил по-скоро с експертен профил, сегашният, посочен от държавния глава, е с откровено политически.

Освен това, според Симеонов, и президентът, и назначеният от него министър-председател са направили ярки политически заявки с „амбициозна политически звучаща програма“. По думите на Симеонов програмата на Плевнелиев и Близнашки е била дори прекалено амбициозна.

„Явно думата си казва драматичната политическа ситуация, в която се намира страната, както и насложилото се усещане за финансова и ако щете и природна нестабилност. Явно това допълнително провокира тези ярки политически заявки отстрана и на професор Близаншки и на президента Плевнелиев“, смята Симеонов.

Той прогнозира, че при успешен мандат новият премиер може да се превърне в сериозен политически фактор. „Знаете, че пространството между БСП и центъра, това по-модерно и морално ляво, е сравнително вакантно. Фигурата на Близнашки евентуално би се настанала там“, обясни социологът.

Според него ще е интересно и дали президентът Плевнелиев ще прояви признаци на заявка за втори президентски мандат. Симеонов припомни хипотезата, че към поста на държавния глава интерес може да прояви и Бойко Борисов.

„В последните месеци президентът Плевнелиев се утвърди като консенсусен център за взимане на решения, но сега може да му предстои изпитание“, коментира социологът.

Той прогнозира, че служебното правителство ще се опита да се утвърди като евроатлантическо в противовес на кабинета "Орешарски", което „според президента и политическият му лагер не бе така ориентирано“. Според Симеонов фигурите в новото правителство, което от пръв поглед будят интерес, е на новият икономически министър, който не е познат за широката аудитория, както и на новия външен, който е политическа фигура, идваща от редиците на ДСБ.

Според Симеонов правителството на Близнашки ще се опитва да внушава спокойствие и да акцентира на неудачите на предшествениците си.

Харалан Александров: Търсен е ефектът на политическата представителност

Този, който е правил кабинета, е търсел по-скоро политическа представителност в него. Това коментира антропологът Харалан Александров. Той изрази надежда, че министрите ще се справят, а за новия служебен премиер обясни, че го познава от години, харесва го и вярва, че ще се справи.

Според Александров в сегашната ситуация в страната, която е изпълнена с много тревога и сериозни вътрешни и външни предизвикателства, търсенето на политическа представителност в служебния кабинет е имало за цел да „осигури някакъв вид паритет, за да може относително всички да са спокойни и малко от малко да се стабилизира държавата“.

Според антрополога задачите на новото правителство са доста сериозни, а ресурсът на президента да реди правителството не е бил неограничен.

Александров потвърди, че едно от сериозните предизвикателства пред служебното правителство е банковата криза. „На етапа, на който нещата са оплескани, единствената разумна посока на действие е оттегляне на политическото вмешателство и предоставяне на решението на хората от небанковия сектор“, каза той. Александров обаче изрази съжаление, че и експертното говорене е дискредитирано.

„Пораженията са много големи, няма как да се мине без политически консенсус по въпроса. Лично аз смятам, че имаме късмет, че президентът е човек с предприемачески опит и е в състояние да си даде сметка за това“, каза още той.

Живко Георгиев: Добър избор, но без особени очаквания

„За сегашната политическа ситуация служебният кабинет е общо взето добър избор“. Това коментира социологът Живко Георгиев. Според него обаче очакванията за това какво може да свърши правителството не трябва да са големи.

„Нямам никакви не просто свръхочаквания, нямам особени очаквания към членовете на кабинета“, каза той. Мотивите му са, че времето е кратко и възможностите за развиването на каквато и да е политическа линия са твърде ограничени.

Според него с малки изключения новите министри тепърва ще трябва да навлизат в ресорите си. Затова и работата на министерствата ще зависи в 90 процента от това как ще работи администрацията.

„Това, което трябва да свърши правителството, е да подготви и организира честни избори и да запази и ако може, да повиши с адекватно политическо поведение капацитета на администрацията“, смята Георгиев.

Какви коментари направиха икономистите за новото служебно правителство

Още политически новини можете да намерите в Dnes.bg
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
serafima
преди 9 години
Този на снимката вляво, който така услужливо дава път на Лизашки, лакей ли му е? Извинете, но не мога да правя сериозен коментар на гротекстни фигури.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 9 години
"Близнашки може да стане сериозен фактор вляво..."Ех тия анализатори. Чели някъде из учебниците за "ляво" и "дясно" в политиката и тъй като в БГ, партиите нямат идейна основа, /а те трябва да анализират все пак, нали с това се хранят/ просто лепват на някое политическо формирование съответния ЕТИКЕТ /Така е в Европата. Има леви и десни партии/, тъй като им липсва въображение.. Пу, този го заплюваме като ляв а този/ някой си там няма значение/ ще е десния! Кво стана с ББЦ !? лява или дясна беше? :D Поне малко въображение да имаха. Все някой трябва да извика "Царят е ГОЛ"! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
1111@
преди 9 години
Първото и единствено нещо което трябва да свърши това "правителство" е : Смяна на концесионера на държавата!!! Колко е семпло,даже наивно,нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
dakl
преди 9 години
Нормално е бившият комсомолскиялидер Плевнелиев да възложи на бившия висш функционер на БСП да ръководи служебното правителство.Ренегатите са подушват като краставите кучета през девет села, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още