IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилия е готова „да изхранва“ Русия

В продължение на дълги години бразилските фермери нямаха шанс за достъп до руския пазар, но това може да се промени за броени дни

15:31 | 08.08.14 г. 21
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Русия е готова да отвори пазара си за бразилските производители на месо. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Русия е готова да отвори пазара си за бразилските производители на месо. Снимка: Ройтерс

Може би най-добрата новина на годината. По този начин Франциско Тура, президент на бразилската асоциация на производителите на пилешко и свинско месо (ABPA), нарича вестта за руските санкции срещу хранителните износители от САЩ и Европа.

„Бразилия веднага е в състояние да осигури 150 000 тона птиче месо за Русия, които по-рано са внасяли американски компании“, казва той. Що се отнася до свинското, на Бразилия ще ѝ отнеме малко повече време, докато стане готова за доставки.

Защото, подобно на Асоциацията, цялата бразилска хранително-вкусова промишленост в момента е напълно изненадана от внезапния прилив на симпатии от страна на Русия - 80 кланици, млечни и птичи производители сега наведнъж получават зелена светлина за износ за Русия, пише в свой анализ германският всекидневник Handelsblatt. 

В продължение на години Бразилия преговаряше с търговския си партньор за квоти и санитарни условия. Преди три години Москва също така неочаквано стопира вноса на свинско месо от Бразилия и оттогава, въпреки всички усилия на бразилците, остана непреклонна в решението си.

„Но от май руснаците смениха настроението си", казва бразилският министър на земеделието Нери Гелър.

Почти само за 24 часа руснаците забравиха за предишното си несъгласие за бразилския износ на храни. Още през юни пет големи бразилски производители на месо получиха лицензи за износ за руския пазар. Експортът на месо за Русия се е удвоил от март насам. Износителите на пилешко месо в страната може да добавят към приходите си около 300 млн. долара в краткосрочен план само от този пазар.

Бързото и цялостно отваряне на руския пазар за бразилските земеделски продукти показва, че Русия отдавна е подготвяла Бразилия за заместник-доставчик заради санкциите, които ЕС и САЩ наложиха над Москва. И в това има смисъл: Бразилия е най-големият износител в света на говеждо и птиче месо. И въпреки частичното ембарго, през последните години страната остава основен вносител на свинско месо в Русия.

От полза за производителите на месо в Бразилия е и фактът, че не само износът на ЕС и САЩ към Русия ще бъде стопиран. Канада и Австралия, които са сериозни конкуренти на световния пазар за животински протеин, също ще бъдат засегнати от руското ембарго.

Предвид сегашните санкции става ясно и защо по време на държавното си посещение в Бразилия в навечерието на срещата на страните от БРИКС руският президент Владимир Путин настойчиво подкани колегата си Дилма Русеф към намаляване на административната тежест между двете страни.

„Ние трябва да побързаме и спешно да решим актуалните проблеми“, заяви тогава той по време на официалната вечеря. Двете страни се договориха да удвоят пострадалия от икономическата криза външнотърговски обмен в краткосрочен план до почти 10 млрд. долара.

При това Русия не залага само на селскостопански продукти. Руските компании ще инвестират и в петролната индустрия, пристанищата и железопътните мрежи на южноамериканската страна. Руските фирми са особено заинтересовани в секторите, в които икономиката на Бразилия е конкурентоспособна в международен план - в областта на биотехнологиите или компютърните науки. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 4 rate down comment 0
Eon
преди 9 години
Идеята ми беше съвсем друга, няма нужда да се изпада в такива крайности. Много ясно, че технологично напредналите нации, все ще намерят начин да се изхранят. Изхранването е по-лесно от това да построиш Голям Адронен Колайдър или централа за ядрен синтез.Като гледам, Бразилия няма нито едното, нито другото. То не става само с карнавали и еденье и пиенье. :)Иначе, мерси за комплимента "младеж". :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 15 rate down comment 5
michaelis
преди 9 години
ти батко седи гладен пък си телепортирай частици, да те видим как ше оцелееш, кванти манти без основата няма ни кванти ни телепорти, като им спре крана за пароците на квантите от къде ше телепортират бе младеж, нали треа финикийски знаци за тея научни опити, гледай още седморката на Блейк пък ше видиш как непроспериращите, изведнъж може и да просперират ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 3
Stoqn_Trakiev
преди 9 години
Имах предвид технологийте колега :) Иначе сега България може да се възползва от това ембарго, прилапвайки определени пазари. То явно ще продължи дълго, предвид решителността на спорещите страни.http://iconomicabg.blogspot.com/p/blog-page_2.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 12 rate down comment 2
TIM
преди 9 години
http://m.alibaba.com/product/167990786/Uruguay_Beef_Meat.htmlАко ти се хапва можеш си поръча, но поръчки под 5 метрични тона едва ли ще удовлетворят. А за да оформиш доставка, ще ти трябват и банкови гаранции, че си в състояние да освободиш стоката от митница.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 14 rate down comment 3
TIM
преди 9 години
Не телешко, а говеждо, и да в Уругвай преди 7-8 години за обяд два по 12 унции изпечени MR за 30$ USD с бирите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 9 rate down comment 10
hex
преди 9 години
"едно е да хапваш телешки стек с произход бразилия, аржентина и уругвай - телета гледани за месо, съвсем друг е вкусът на дърта немска и исканска крава гледана за мляко."Така е! Цената на такъв стек и тук и там е около 100 долара. Можеш да си мечтаеш за такова телешко, което и да е евтино! Те в Ю.Америка още си разменят стоките срещу мъниста!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 7
kalendar
преди 9 години
възхищавам ти се!:) Щото при нас ГМО продукти няма:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 20 rate down comment 2
STRAHO
преди 9 години
Информацията ни за възможностите на държавите извън ЕС и Северна Америка тук е много оскъдна. По оскъдна от тази, която ние имахме за Западния блок по времето на Социализма. Информационното затъмнение по нашите медии за света е фрапантно. Зная, че си бил многократно в Китай и си се докоснал до могъщия пулс на тази държава. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 20 rate down comment 3
STRAHO
преди 9 години
При това доматите и изобщо зеленчука от Китай по вкус са близки до нашите, за разлика от "гумените зеленчуци" от САЩ и Западна Европа! Сигурен съм, че си ги кусвал ! ;) Е краставиците им са криви но пък естествени. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 30 rate down comment 18
Eon
преди 9 години
Абе не знам кой кого ще храни, ама хората изпращат спътници към комети, правят квантова телепортация на елементарни частици, прототипи на реактори за ядрен синтез и хиляди други научни разработки. Сещайте се сами кои са тези държави - ето те ще просперират в дългосрочен план. А други държави, които разчитат на суровини и земеделие, ще си останат в 20-ти век и ще догонват постоянно. Човешкия напредък и дългосрочно развитие не става с говеждо месо и домати, а с наука. Държавите, които имат наука, ще са напред, държавите, които имат газ (който рано или късно ще свърши) ще си ядат пържолите и ще си палят въглищата, но ще си останат само с това.Добре, че е Русия, за да може да накара европейските дебели *** да се размърдат и да станат по гъвкави (надявам се). При липса на външен стимул бюрокрацията надделява и обществото залинява и закърнява. Така, че Европа единствено трябва да е благодарна на Русия, че й дава стимул за развитие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още