IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговците на скрап се готвят да плащат безкасово за металните отпадъци

В момента се водят преговори с банките, съобщиха от Асоциацията на рециклиращата индустрия

13:40 | 12.08.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Търговците на скрап се готвят да плащат безкасово за металните отпадъци

Търговците на скрап се подготвят да се разплащат само по банков път за предадените битови метални отпадъци. В момента се подготвя необходимият софтуер и се водят преговори с банките, съобщи за Investor.bg Иво Георгиев от Асоциацията на рециклиращата индустрия.

Част от фирмите вече са готови, а тези, които не са, временно не приемат скрап. Очаква се всички търговци да се адаптират до дни, уточни Георгиев.  Той посочи, че по-големите фирми ще правят около 100 – 200 превода на ден.

Припомняме, че с промени в Закона за управление на отпадъците (ЗУО), които целят ограничаването на кражбите, се въведе безкасовото плащане.

Със закона беше въведено и друго ограничение – гражданите трябваше да предават от 14 юли безвъзмездно металните битови отпадъци на общински площадки, но такива към момента не са изградени. Така на 14 юли се оказа, че на практика изкупуването на отпадъци е станало незаконно, а дори хората да са съгласни да ги даряват, това е невъзможно.

Депутати внесоха промените в ЗУО с цел удължаване на сроковете, но те не бяха гласувани в последните дни на 42-то Народно събрание.

Междувременно Министерството на околната среда и водите (МОСВ) е изпратило указания до  рециклиращата индустрия и Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) с решение на казуса.

В документа, който е публикуван на сайта на НСОРБ, се казва, че с решение на Конституционния съд от 10 юли разпоредбата за безвъзмездно предаване е определена за противоконституционна.

Това означава, че метални отпадъци могат да се предават и възмездно от физически лица. Заради липсата на площадки МОСВ заявява, че, както и досега, скрап ще се изкупува в пунктовете от търговците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Всеки клошар със сметка в КТБ :DНещата ще минат на черно. Веднага дебеловратите ще почнат да прибират на черно от брадчедите и да плащат кеш, а после да предават официално и да си вземат парите по банка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още