IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обсъждат граждани да могат да предават скрап до 2016 г.

Очаква се депутатите от екокомисията в НС да подкрепят исканията на бизнеса за удължаване на срока за изкупуване на скрап от физически лица

18:14 | 15.07.14 г.
<p>
	Представители на фирми, изкупуващи метали, от цялата страна блокираха с камионите си международен път &quot;Е-80&quot; в района на граничен пункт Капитан Андреево. <em>Снимка: БТА</em></p>

Представители на фирми, изкупуващи метали, от цялата страна блокираха с камионите си международен път "Е-80" в района на граничен пункт Капитан Андреево. Снимка: БТА

Физически лица да имат право да предават скрап до края на 2015 година. Това е искането на търговците на скрап, което се очаква депутатите от парламентарната комисия по околната среда и водите да подкрепят на предстоящото заседание утре.

Или законът да бъде променен, или да бъде отложено неговото действие поне до края на 2015 г., искат търговците с метални отпадъци. Това потвърди Иво Георгиев, председател на Асоциацията на рециклиращата индустрия, цитиран от БТА.

Представители на екоминистерството и депутати от групите на БСП, ДПС и ГЕРБ разговаряха днес в Народното събрание по възникналите от законодателството проблеми.

Исканията на търговците на скрап са за удължаване на срока за изкупуване на метални отпадъци от физически лица до края на 2015 г. и за определяне на сума, под която разплащанията могат да бъдат кеш, а не безкасово до същия срок. До края на 2015 година трябва да бъдат изградени и общински площадки, на които гражданите да предават отпадъците си безплатно.

Екоминистърът Станислав Анастасов обяви, че МОСВ е дало становище да бъде удължен срокът, в който физическите лица могат да предават скрап до края на 2015 г. 

Днес собственици на фирми за изкупуване на скрап отново блокираха границата с Турция заради поправки в законодателството, удрящи бизнеса им. Блокада имаше освен на Капитан Андреево и на Калотина. Малко преди 15.00 часа движението и през двата ГКПП-та бе възстановено. 

След получените обещания протестиращите вдигнаха блокадата на граничните пунктове, но заплашиха, че ако утре партиите не приемат исканията им, отново ще затворят границата.

Влезлият от вчера в сила Закон за управление на отпадъците забранява да се изкупуват черни и цветни метали от физически лица, позволено е това да става само от фирми. Граждани могат да предават метални отпадъци само на общините, които, от друга страна, все още нямат лицензирани площадки и фирми за изкупуване. От бранша прогнозираха съкращения и фалити.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:38 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още