IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мелбърн е най-добрият град за живеене в света

В дъното на класацията на Economic Intelligence Unit е столицата на Сирия Дамаск

15:33 | 19.08.14 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Изглед към Мелбърн от р. Яра. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Изглед към Мелбърн от р. Яра. Снимка: архив, Ройтерс

Мелбърн е най-добрият град за живеене в света, показва актуалната класация на Economic Intelligence Unit, която обхваща 140 градове по света.

Градовете са сравнявани по пет показателя – стабилност, здравеопазване, култура и околна среда, образование и инфраструктура. Австралийският град получава максималният брой точки – 100, по три показателя: здравеопазване, образование и инфраструктура. По останалите два оценката е 95 точки, като така общата му оценка възлиза на 97,5 точки.

Втората позиция в класацията е за Виена, която събира 97,4 точки, а третата – за Ванкувър с 97,3 точки. Първата петица се допълва от Торонто (Канада) и Аделаида (Австралия), а десетката – от Калгари (Канада), Сидни (Австралия), Хелзинки (Финландия), Пърт (Австралия) и Оукланд (САЩ). 

Същевременно най-лошият град за живеене в света е Дамаск в Сирия, който събира само 30,5 точки. В десетте най-лоши градове за живеене в света попадат още Дака (Бангладеш), Порт Морсби (Папуа Нова Гвинея), Лагос (Нигерия), Карачи (Пакистан), Алжир, Хараре (Зимбабве), Дуала (Камерун), Триполи (Либия) и Абиджан (Кот д'Ивоар).

Заради събитията в Украйна и напрежението в Близкия изток редица градове са претърпели чувствителен спад в класацията. Сред тях са Киев, Москва и Санкт Петербург, както и Банкок заради политическото напрежение в Тайланд, посочват от Economic Intelligence Unit.

Въпреки събитията в Израел обаче рейтингът на Тел Авив не се е променил. Същевременно Багдад не е включен в проучването и не е изследвано как се повлиява от напрежението между властите в Ирак и ислямските сепаратисти.

Градовете, в които условията за живот са се подобрили, се намират предимно в стабилни държави. Като цяло градовете с най-високо класиране се намират в по-богатите държави и са със средни размери и сравнително ниска гъстота на населението, се посочва в доклада.

Що се отнася до най-ниско класираните градове, основният проблем на техните граждани са конфликтите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 2
kane
преди 9 години
за последните 5 години исках да кажа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 2
kane
преди 9 години
.. София е сред 10те топ пропадащи града в света през последните 10 годинипропада заедно с Триполи, Атина, Москва, Оман, Тунис, Кайро, , Дамаск, Каракас, Киев..... Война ли има в София?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 2
kane
преди 9 години
..a защо не кажете за София, в класацията е и е пропаднала с 5-6 места за последните 5 години2014 губи 5% лайфабилити спрямо 2009
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
kane
преди 9 години
...10. Auckland, New Zealand ..в САЩ жовота не е добър приятели чак толкова :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още