IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко близо е Европа до нова газова криза?*

Премиерът на Украйна предупреди, че Русия се готви да спре транзита на синьо гориво за ЕС през зимата

17:51 | 27.08.14 г. 5
Колко близо е Европа до нова газова криза?*

Заплахата от нова газова криза отново надвисва над Европа, след като премиерът на Украйна Арсений Яценюк обяви по време на среща на правителството днес, че Русия планира да спре транзитните доставки през зимата, съобщава Ройтерс.

Яценюк не разкрива откъде се сдобил с такава информация.

„Ситуацията в енергийния сектор е трудна. Знаем за плановете на Русия да блокира транзита (бел. ред. - на газ) до държавите от Европейския съюз (ЕС), затова и техните компании нагнетяват природен газ в хранилищата толкова, колкото позволяват възможностите“, коментира Яценюк.

Предупреждението идва само 24 часа след срещата между президента на Русия Владимир Путин и президента на Украйна Петро Порошенко в Минск. В разговорите се включи и еврокомисарят по енергийните въпроси Гюнтер Йотингер, като е постигнато споразумението да се продължат преговорите между Киев и Москва по спора за цената на газа и доставките.

Официални представители на газовия доставчик Газпром не са открити за коментар. Руски източник, пожелал анонимност, обаче е посочил пред информационната агенция, че е по-вероятно Украйна да отклони газ, предназначен за Европейския съюз (ЕС), за да задоволи собствените си нужди, отколкото Москва да спре доставките.

Енергийният министър на Русия Александър Новак междувременно отрече твърденията на Яценюк. В изявление, разпространено след коментарите на украинския премиер, Новак посочва, че Русия ще направи максималното, за да изпълни задълженията си към европейските вносители, въпреки политическите проблеми. Той подчертава също така, че Русия е открита за конструктивен диалог по въпросите на енергетиката със заинтересованите партньори, включително и Украйна.

Председателят на комисията по външните въпроси на Държавната Дума Алексей Пушков на свой ред коментира, цитиран от ИТАР-ТАСС, че Украйна ще остане изолирана от разговорите за природния газ, ако изгуби американската политическа подкрепа.

Европа - има ли "план Б"?

Вчера Йотингер коментира, че има „план Б“ в случай на най-лошия сценарий – спиране на руските газови доставки през територията на Украйна, но не уточни какво точно има предвид.

Русия прекрати доставките на синьо гориво за Украйна през юни заради спор за цената на синьото гориво, припомня информационната агенция. Газпром обаче продължава да транзитира газ за Европа през Украйна.

През последните 10 години транзитът през Украйна е спирал два пъти – през 2006 и 2009 г., отново заради ценови спорове. Тогава Украйна отклони част от потока, за да задоволи собственото си търсене.

Европейските и украинските доставчици на енергия се подготвят за евентуални смущения в доставките на руски газ, като нагнетяват синьо гориво в хранилищата на фона на по-слабото търсене през летния сезон. Правят се подобрения и в инфраструктурата, така че Украйна да може да получава известни количества синьо гориво от ЕС.

Според Яценюк украинското правителство е натрупало 15 млрд. куб. м запаси от синьо гориво. Плановете са запасите да достигнат 25 млрд. куб. м.

Газовите запаси на Европа са се увеличили до 16,52 млрд. куб. м, което е с 31,2% повече спрямо миналата година, сочат данни на консултантската компания Energy Aspects. Компанията предупреждава обаче, че ако се запазят темповете на нагнетяване на газ, Украйна ще е запълнила малко над половината от капацитета на хранилищата си в началото на зимния сезон. Заради липсата на алтернативни доставчици Украйна, както и държавите от Югоизточна и Източна Европа трудно биха се справили при евентуално прекъсване на доставките през зимата.

Газовият спор - елемент от по-широкия конфликт

Русия е най-големият доставчик на природен газ, петрол и въглища за Европа. През миналата година повече от половината от газовите доставки от Русия за ЕС са били осъществени през територията на Украйна.

Вчера Русия и Украйна се споразумяха да продължат с преговорите по газовия спор с посредничеството на ЕС. В петък в Москва ще се състои поредният кръг от преговорите.

Газовият спор се счита за последствие от по-голямата криза в отношенията Москва-Киев, която започна в края на миналата година. Тогава предишният президент на Украйна – Виктор Янукович, отказа да подпише споразумението за асоцииране с ЕС и вместо това се присъедини към проруското търговско обединение. Това предизвика масови протести и боеве в Киев и западните райони на страната, а Янукович избяга зад граница през февруари.

След рокадите във властта в Украйна Русия анексира Крим и на два пъти повиши цената на природния газ за Украйна. Киев пък заведе дело в Арбитражния съд в Стокхолм заради ценовата политика на Москва по отношение на синьото гориво.

Междувременно започнаха и тежките боеве в източните части на Украйна, където е съсредоточена украинската индустрия. Заради битките между проруските сепаратисти и правителствените военни сили Киев е принуден да търси и алтернативни доставки на въглища, тъй като мините в Донбас вече не осъществяват регулярен добив.

* Актуализирано с позицията на руския енергиен министър Александър Новак

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
Tobywolf
преди 9 години
Многократно вече се доказа - каквото и да говорят украинските навлеци трябва да се разбира и вьрши противното... Примери милион - няма да ми стигне страницата... Жалки ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 6
Xamsterdamm
преди 9 години
В момента в който Русия тръгне да си играе с газта, нейното значение в Европа се изравнява с това на Албания :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 2
lozkhris
преди 9 години
В: Колко близо е Европа до газова криза?О: Два месеца свободен ход, когато температурите ще започнат да стават неудобно ниски....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 4
многодобре
преди 9 години
През миналата седмица именно този човек предлагаше вариант за спиране на транзита през Украйна!(като вариант за санкциониране на Русия)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 7
Internet
преди 9 години
Еврейнът-бандеровец Яценюк плаши гаргите за да изклинчи пари от западаНо ще получи само среден пръст Толкова
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още