IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щ. Стоянов: Обратното изкупуване на акции от Топливо ще започне през 2015 г.

Увеличението на капитала ще стартира при подобряване на финансовите показатели на дружеството, заяви изпълнителният директор

08:15 | 25.09.14 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Щилиян Стоянов. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Щилиян Стоянов. Снимка: Личен архив

Щилиян Стоянов е член на Надзорния съвет на Синергон холдинг АД от 1996 г., както и член на Съвета на директорите и Изпълнителен директор на Топливо АД от 1998 г. Той е бил директор в „Петрол София” от 1987 г. до 1998 г. Роден е през 1948 година. По професия е електро-инженер, магистър по финансов мениджмънт.


- Г-н Стоянов, смятате ли, че активите ви (основно имотите) са правилно оценени и дали собственият капитал по баланс е близо до реалността? Тъй като инвеститорите явно не вярват на счетоводителите, защото акциите се търгуват под балансовата стойност. Каква е пазарната и каква ликвидационната стойност на активите на Топливо?

Не сме изготвяли оценка на активите на цялото дружество с цел продажба. Активите (имотите) на дружество се оценяват през две години от лицензираните оценители, в компетенция на които нямаме основания да се съмняваме. Пазарната стойност на активите, разбира се, е по-голяма от ликвидационната. Kонкретната стойност зависи от конюнктурата на пазара. В баланса към 30.06.2014 г. общата стойност на ДМА е 95 млн.лв., което представлява половината от общите активи на дружеството (182,030 млн.лв.)

- Всяка година продавате активи, като реалзиирате печалба от това, каква е тя за последните години (по години) и най-добрите имоти ли продавате?

Дружеството исторически разполага с голяма материална база. Топливо продава неефективни имоти, работещи с ниска рентабилност, или неработещи поради демографската криза. Този процес е свързан с оптимизацията на структурата на Топливо, изразяваща се в закриване на неефективните обекти, отдавайки ги под наем или ако има инвеститорски интерес - продажба. Продават се имоти с цел да се освободи дружеството от логистично неудобни разположени обекти. Заедно с това се постига още една цел - намаляване на стоковите запаси на дружеството които към 30.06.14 възлизат на 51 млн. лв., като по-голямата част от тези активи се обезпечават с банкови кредити. През 2013 г. реализираната печалба от продажба на имоти възлиза на 925 хил. лв.

Променя се животът в България и поради това се променя и отношението на СД към складови бази, териториално отдалечени от областните центрове и носещи загуби на дружеството. Обикновено се продават имоти в селища с намалена потребителска активност за строителни и отоплителни материали като например в с. Белица, с. Аврен, гр. Първомай, с. Средногорци, гр. Каспичан и др.

- Очаквате ли Топливо да спре да работи на загуба?

Традиционно второто  полугодие на годината за Топливо е с по-добри показатели. Това се обуславя от по-високата активност на строителните фирми и гражданите през лятото и есента. Очакваме до края на годината да преодолеем изоставането, натрупано през първото полугодие.

- Имало ли е интерес към всички или голяма част от активите на Топливо, така че да може да се реализира голяма продажба и в дружеството да постъпят пари? Например от Газпром, които навлязоха у нас в последните години?

Топливо е твърде голяма и тежка структура, състояща се от 9 клона и 180 обекта в страната, като всеки обект е разположен на площ не по малко от 4 дка. В същото време складовете в големите градове като Варна са по на 80 дка. Досега не е имало инвеститорски интерес за покупка на всички активи на Топливо. Имало е предложение за покупка на част от активите в някое добре работещо направление, но това би лишило дружеството от действащ бизнес, още повече че тези инвеститори се интересуват само от най добрите обекти.

- Какъв е реално фокусът на Топливо - течните горива, твърдите горива или строителните материали и ако фокусите са три, това не прави ли дружеството по-трудно продаваемо като цяло, защото ако ви купи верига бензиностанции, тя няма да иска бизнеса с твърди горива и строителни материали, или ако ви купи верига за строителни материали, няма да иска твърдите и течни горива? Също така имате имоти на фрайнчаз, а може би и под наем, което е още един, различен фокус.

Последна актуализация: 19:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
akvari_um
преди 9 години
голяма грешка че влязохме в европейския ?! България можеше да е просто картина !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
1996
преди 9 години
Браво! Една сравнително добре работеща компания в трудните БГ условия...дано има радости и за акционерите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още