IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щ. Стоянов: Обратното изкупуване на акции от Топливо ще започне през 2015 г.

Увеличението на капитала ще стартира при подобряване на финансовите показатели на дружеството, заяви изпълнителният директор

08:15 | 25.09.14 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Щилиян Стоянов. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Щилиян Стоянов. Снимка: Личен архив

Топливо работи в четири направления: Строителни материали; Отоплителни материали, в т.ч. въглища, брикети, дърва за огрев, пелети; Течни горива, основно дизелово гориво; Газ пропан бутан.

Фокусът на дружеството са строителните и отоплителните материали предвид базата, с която разполага. Не случайно старото име на дружеството е “Горивни и строителни материали”. Продажбата на течни горива и газ се разви от СД като се инвестираха значителни средства през годините в тези направления.

Приходите на бизнеса с газ и течни горива съставляват 72% от общите приходи на Топливо, но носят по-нисък доход поради ниски надценки. Този бизнес изисква по голям финансов ресурс за обслужване на дейността.

Дейностите за газа и течните горива се развиват на отделни площадки и обекти и могат да съществуват отделно, в случай че има инвеститорски интерес.

За съжаление активите в дейността с отоплителни материали и строителни материали надделяват в ДМА, част от които не представляват интерес за купувачите.

- Как се урегулират връзките с другите дружества от групата, например Топливо Газ и Синергон Петролеум, къде остава печалбата? Защо бизнесът с горива не се отдели в едно дружество, със строителни материали в друго, собствеността над имотите в трето и т.н.?

Топливо АД работи активно с две дружества от групата на Синергон холдинг. Това са “Топливо газ” и “Синергон Петролеум”.

В баланса на Топливо са включени 550 хил. бутилки за газ пропан бутан. Освен това в Бургас Топливо притежава завод за пълнене на бутилки с газ. По тази причина работим много активно с "Топливо газ", което осъществява разноса и продажбата на дребно на бутилките.

“Синергон Петролеум” реализира на дребно чрез газостанциите основна част от газа, която купува на едро от Топливо. Предимството на Топливо е в това, че има сигурен клиент с много бърз оборот на доставената от внос стока, който е и добър платец. 

Отделянето на дейности от Топливо предполага създаване на нови публични дружества, а това би затруднило работата. На практика, това се прави поетапно, като се прехвърлят възмездно активи в специализираните дружества, собственост на групата.

В тази връзка на предстоящото ОС на Топливо ще се обсъжда такъв въпрос. По този начин бизнесът остава в рамките на групата, а в Топливо постъпват свежи пари.

- Планирате обратно изкупуване и също така увеличение на капитала. Кое ще е първото и кое второто и как ще са разположени във времето?

На предстоящото ОС ще се обсъди предложение за вземане на решение за обратно изкупуване на акции и за упълномощаване на СД за увеличаване на капитала (интервюто е взето преди деня на ОС, б. ред.).

Обратното изкупуване на акции ще започне през първото тримесечие на 2015 г. и е в  зависимост от резултатите за 2014.

Процедурата за увеличаването на капитала ще започне при подобряване на финансовите показатели на Топливо.

- Още преди да сте започнали процедура по обратно изкупуване цената на акциите на Топливо се повиши над минимално определената от 5 лв. Това изпълнява ли целите или те са по-скоро към максималната от 12 лв.? Възможно ли е да не пристъпите към обратно изкупуване и да останете с тази „вербална интервенция“, като гласуваното изкупуване влезе в действие, само ако цената падне под 5 лв.?

Капиталовият пазар не е в състояние да поддържа цената на акциите на Топливо, респективно инвестициите на нашите акционери. По тази причина СД предложи на ОС да се вземе решение за обратно изкупуване. С това решение целим, следвайки пазара, да повишим цената на акциите до реални нива. Този процес не зависи само от усилията на мениджмънта.

- Има ли натиск от банките да намалите кредитните си експозиции? Съответно, парите от евентуално увеличение на капитала ще отидат ли за погасяване на кредити?

През 2014 год дружеството без затруднения обслужва кредитите си. Често пъти при продължаване срока на кредита се изисква допълнително обезпечение, но това е по общите правила на банките. Погасяването на кредит не е приятно за банките, особено за работещо дружество с дългогодишна история.


* Материалът не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът на интервюто притежава 1 акция в Топливо АД.

Свързани компании:

Топливо АД(TOPL)

Синергон Холдинг АД(SNRG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
akvari_um
преди 9 години
голяма грешка че влязохме в европейския ?! България можеше да е просто картина !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
1996
преди 9 години
Браво! Една сравнително добре работеща компания в трудните БГ условия...дано има радости и за акционерите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още