IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С нови държавни гаранции ще се осигури подкрепа за Фонда за влоговете

Целта е да бъде обезпечено изплащането на гарантираните влогове в КТБ, обясни Румен Порожанов

21:32 | 01.10.14 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
С нови държавни гаранции ще се осигури подкрепа за Фонда за влоговете

С 2 млрд. лв се увеличава максималният размер на новите държавни гаранции, които могат да бъдат издадени през годината. Така ще бъде обезпечена възможността за издаване на държавни гаранции в полза на Фонда за гарантирането на влоговете в банките (ФГВБ). Това е записано в проекта за актуализация на бюджета, която бе одобрена от кабинета на днешното му заседание. 

Актуализацията ще бъде внесена в парламента след съставянето му след изборите, проектът ще е една база предвид оставащото малко време до края на годината. Той може да бъде разгледан или от следващия кабинет, или директно от парламента, каза финансовият министър Румен Порожанов.

Във връзка с казуса "КТБ" той отбеляза, че ако се отнеме лицензът на банката, ФГВБ трябва да разплати гарантираните влогове.

"В случая с конкретната банка има недостиг около 1,6-1,7 млрд. лв. Затова е предвидена хипотезата те да реализират емисия, която държавата да подкрепи с държавна гаранция", каза Порожанов.

Той обясни, че след като има предоставена държавна гаранция, цената на ресурса ще е по-ниска.

В разговори с ФГВБ станало ясно, че ако Фондът не успее да реализира емисия от 1,6-1,7 млрд. лв, а около 1 млрд. лв, ще е необходим допълнителен ресурс от бюджета.

Затова се предвижда в рамките на планирания нов държавен дълг до края на годината от 4,5 млрд. лв. да бъде заложена възможността за предоставяне на заем на Фонда в размер до 700 млн. лева.

"Защо са 2 млрд. лв - те кореспондират с разликата между разрешението за държавна помощ от Европейската комисия от 3,3 млрд. лв. и реализираната подкрепа към банките. Това не предполага и не предопределя каквото и да по отношение на казуса КТБ", уточни Порожанов.

Той припомни защо се налага бюджетът да бъде ревизиран – заради корекцията на основни показатели в макроикономическата рамка като БВП и инфлация и надценените прогнози за приходите по държавния бюджет, също и заради необходимостта от осигуряване на допълнителни разходи за администрацията. 

Порожанов обясни за пореден път, че е направен анализ на разходите на ведомствата и посочи, че бюджетите на министерствата са били намалени с 12%, за да се осигурят средства за публичната инвестиционна програма за растеж, след това с още 5% от началото на годината плюс още 5% заради последната актуализация на бюджета от НС (заради НЗОК).

Финансовият министър призна, че администрацията ще получи повече пари – 448 млн. лв, въпреки че не са проведени реформи. Той беше категоричен, че въпреки нереформираните системи, трябва да бъдат осигурени допълнителните средства за администрацията, защото тя трябва да продължи да работи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 0
Людени
преди 9 години
По форумите има(ше) писано достатъчно .... за да си спестиш шока ! :-[
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 1
Аlexander
преди 9 години
Мдааа...от едната банка с клизма а от другата направо ме отрязаха.Шокиран съм,това е недопустимо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
deant
преди 9 години
никой не ще да приеме факта, че банковата ни система далеч не е толкова стабилна, колкото ни пробутват. Но благодарение на блажените вярващи тя все още не се е разпаднала. Затова нямам депозит, защото последния път едва си взех парите (в евро от друга банка).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
Аlexander
преди 9 години
Преди четири дена дадох заявка за теглене на два депозита поради настъпване на падеж.Поисках превалутиране от левове в евро.От едната банка не успяха да ми изпълнят желанието,въпреки тотално смешната сума.Наложи се да чакам допълнително и с триста зора накрая ги събраха.А от другата банка,където беше втория влог,направо си ми казаха ,че нямат възможност да ми изплатят евро а само левове.Бях потресен,и ме губят като клент естественно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
Людени
преди 9 години
УЛОПВКАТА е около Фонда .... и неохотата за неговото "употребяване" по предназначение ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 1
MZ/X
преди 9 години
Държавната гаранция, ако не се употреби, няма да донесе никакви загуби на данъкоплатците! Гарантираните депозити де факто ще се изплатят от вноските на добре работещите банки, а не от държавата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
Людени
преди 9 години
Съгласно действащия закон, изплащането на гар. депозити ЗАПОЧВА в срок 20 дни от отнемане на лиценза !Няма изискване да ЗАВЪРШИ за 2-3 дни и да се изплатят целите гарантирани суми, НАВЕДНЪЖ !Уловката в случая е ДРУГАДЕ !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 5
Xamsterdamm
преди 9 години
Накратко - с вашите данъци и нови кредити ще бъде спасена частна банка. Фонда по влоговете е кьорфишек. И администрацията ще краде още повече, нищо че не върши повече работа - защото вие гражданите плащате без да питате :) Наведете се господа - за пореден път... или разкарайте хюмнетата преди да сте умрели от глад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още