IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работодатели и синдикати подкрепиха актуализацията на бюджета на НЗОК

Социалните партньори обаче остро възразиха против ситуацията в здравеопазването

14:37 | 01.10.14 г.
<p>
	Националният съвет за тристранно сътрудничество разгледа проектите за актуализация на държавния бюджет за 2014 г. и на бюджета на НЗОК. <em>Снимка: БТА</em></p>

Националният съвет за тристранно сътрудничество разгледа проектите за актуализация на държавния бюджет за 2014 г. и на бюджета на НЗОК. Снимка: БТА

Работодатели и синдикати подкрепиха актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), предложена от служебния кабинет.

Социалните партньори обаче остро възразиха против ситуацията в здравеопазването, като подчертаха, че разходите за здраве са нараснали двойно за последните 5 години, а качеството на услугата остава същото.

Актуализацията предвижда Здравната каса да използва наличния към момента преходен остатък в рамките на 100 млн. лв. до края на годината.

Здравният министър Мирослав Ненков обясни, че парите ще бъдат използвани в 4 направления: за здравноосигурителни плащания на болници и за медицинска помощ – 50 млн. лв., за онкологична терапия – 15 млн. лв., за медицински изделия, прилагани в болничната медицинска помощ – 10 млн. лв., и за лекарства за домашно лечение и диетични храни – 25 млн. лв.

Управлението на Здравната каса не иска просто така пари, за да си „завърже“ бюджета до края на годината, а е мислило в посока опит за компенсация на този недостиг, подчерта министърът.

Управителят на НЗОК Румяна Тодорова заяви, че според настоящата нормативна база Касата не може да си позволи да не плати извършена дейност, независимо дали тя е била качествено извършена или не.

Още новини от Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:37 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още