IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ненков: Дефицитът в здравното министерство е над 40 млн. лв.

Без тези средства МЗ няма да може да плати за дейностите, за които отговаря, твърди здравният министър

17:41 | 28.09.14 г. 2
Ненков: Дефицитът в здравното министерство е над 40 млн. лв.

За да продължат да функционират нормално дейностите, които Министерството на здравеопазването финансира чрез бюджета си, на ведомството са необходими малко над 40 милиона лева до края на годината. Това заяви в предаването „120 минути” по bTV здравният министър в служебното правителство Мирослав Ненков.

Той посочи, че тази сума трябва да бъде приета в проекта за актуализация на държавния бюджет. В противен случай министерството няма да има пари за финансиране на психиатричните болници, регионалните здравни инспекции и останалите функции, за чието финансиране отговаря.

По повод на разпространената преди ден информация от кардиолози, че болниците са извършвали ненужни кардиологични интервенции, а НЗОК е платила ненужно милиони за целта Ненков каза, че дори да има такива случаи в момента Касата няма правомощия да направи нищо. „Ако хване такова нарушение, освен да глоби лечебното заведение, където е извършена интервенцията, Касата няма други правомощия", каза той.

„Необходимо е системата да се дисциплинира”, обобщи здравният министър. И допълни, че „далаверата е в инвазивната кардиология”, където сумите са големи. Ненков напомни, че болниците са търговски дружества и „за да оцелеят, те са притиснати да изпълнят повече приходи, което означава повече пациенти. Затова се прибягва и до тези ненужни процедури”, коментира той.

Мирослав Ненков изтъкна необходимостта от въвеждането на система за контрол на качеството в работата, което сега не е добро.

"Има начини за промяна на системата със сигурност, но трябва политическа воля, за да се измине целият път на реформите", смята Ненков.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:27 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 3
Ricco
преди 9 години
За краденето си прав, ама за "прибраните" от касата пари не си! Тия пари тиквата не си ги прибра, а ги прехвърли в общия бюджет и с тях плати увеличението на пенсиите при спадащата икономика тогава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
aldy
преди 9 години
Тия се оакака съвсем. Бас държа, че ако заиграе гьостерицата, дефицитът в продънената и корумпирана здравна система може само за месец да дтане - (минус) 400 милки. Тази обрулена държавица върви все по-надолу и по-надолу заради безмерно крадене. Тиквата си прибра абсолютно НЕЗАКОННО 2 млрд от Здравната каса и никой не му потърси отговорност. А това бяха пари, събрани от добросъвестно осигуряващи се. Плачат Големите *** за тояга, ама съвсем ачик.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още