IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангелов: Туризмът трябва да мине през криза, за да изчисти лошите практики

Ако искаме да сме привлекателни в дългосрочен план, трябва да се насочим към европейските туристи, коментира икономистът

22:45 | 15.04.15 г. 4
Автор - снимка
Редактор
Ангелов: Туризмът трябва да мине през криза, за да изчисти лошите практики

Туризмът трябва да мине през криза, или поне лошите практики да минат през такава, за да се отсеят по-добрите. Това коментира икономистът Георги Ангелов в предаването Денят On Air.

По думите на икономиста, ако страната ни иска да е привлекателна в дългосрочен план, трябва „да се насочим към европейските туристи”. В тази връзка той даде за пример Гърция, където, въпреки спада на посещенията от Русия, през миналата година южната ни съседка е посрещнала рекорден брой туристи, благодарение на посещенията от европейски страни.

Ангелов коментира и коригираните прогнози за ръста на икономическия растеж за България и Европа.

„В последно време и в еврозоната, и в България корекциите са в посока нагоре. Очакванията са за по-висок растеж. Това се случи и в прогнозата на Министерството на финансите днес, което увеличи значително прогнозата - от 0,8% до 1,4%. За самата еврозоната прогнозата беше увеличена значително и това, разбира се, влияе и върху нашата икономика, която е свързана с европейската”, заяви Ангелов.

По думите му в много голяма степен растежът и подобрението на прогнозата на МФ се дължи на очакванията за по-голям растеж на износа.

„И виждаме, че износът расте заради износа към Европа, който расте много бързо, докато към трети страни почти не расте“, добавя икономистът.

Ангелов подчерта още, че голяма част от икономическия растеж, който наблюдаваме в еврозоната, е циклично възстановяване и е резултат от цикличната промяна на курса на еврото, на цените на петрола.

„Но за да бъде дългосрочно това възстановяване, и да има структурен растеж, имаме нужда от структурни реформи и да се подобри производителността, а оттам и растежът”, коментира Ангелов.

Целия разговор с Георги Ангелов вижте във видеото

Още видеа гледайте на сайта на ТВ Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 1
pinoccio
преди 9 години
Мисля, че туризмът ще се възроди, ако морето залее първа и втора линия за вечни времена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 3
ivan.kostov.39
преди 9 години
Туризма, а и не само туризма, може да се развива ако има ред в държавата! Без да съм екстрасенс прогнозирам, че това ще се случи, когато българските граждани спрат да емигрират и когато българите в чужбина вече не са главния източник на внасяне на пари. Когато ДДС падне под 10%, а за храна и лекарства стане 2%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 16
marto76
преди 9 години
Туризмът ни може да се развива чудесно, ако на малкото останали инвеститори не пречат зелени рекетьори с измислени жалби!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още