IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москов: Държавата няма да финансира структури, а лечение

Връща се възможността за приватизация на лечебните заведения, които досега бяха в забранителен списък

13:12 | 03.06.15 г. 2
Москов: Държавата няма да финансира структури, а лечение

Държавата спира да финансира структури и започва да финансира лечение. Колкото е по-комплексно то, толкова финансирането е по-добро или само тогава го има. Така здравният министър д-р Петър Москов обясни приетите днес от правителството промени в Закона за лечебните заведения, които ще бъдат предложени на парламента.

„Ако говорим, че в половин Европа заедно има 400 болници, а само в България – 360, това означава проблем”, подчерта той. 

Министърът даде и още един пример „с най-доходоносната човешка дейност“ - хазарта, която е с най-бърза възвращаемост. „За миналата година има разкрити повече нови лечебни заведения или поискани за разрешение, отколкото казина“, коментира Москов и допълни, че има нещо сбъркано в модела на финансово ниво, тъй като е ясно, че държавата, Касата и ние с вноските си задължително ще внесем пари в тях.

С промените ще бъде наложена задължителна национална здравна карта. Тя ще се формира на база на изследване на потребностите и реалната снимка на болничната и доболничната инфраструктура, както и на кадровото обезпечаване на системата.

За социално-значимите заболявания от основния пакет Касата вече няма да сключва договори с лечебни заведения, които осигуряват само „епизод“ от лечението, разясни Москов. По думите му болниците сами или във функционални обединения ще трябва да гарантират пред Касата, че разполагат с възможността за цялостно лечение на тези заболявания.

„Обсебването, феодализацията на епизод от лечението оттук нататък няма да бъде финансирано. Даваме задължението на НЗОК там, където националната здравна карта определи, че желанието за разкриване на ново лечебно заведение не съответства на нуждите, да не сключва договор“, каза още той.

С промените се връща и възможността за приватизация на лечебните заведения, които досега бяха в забранителен списък. Регламентира се дейността на медико-социалните центрове, които са свързани с целия процес на деинституционализация.

„Въвеждаме ясни количествени критерии, гарантиращи необходимостта от определена инфраструктура, гарантираме качеството през система на акредитация и комплексността за лечението на пациентите. Когато тези условия са осигурени, определена болница получава финансиране през нашите пари от Здравната каса”, обобщи Москов.

За диспансерите ще има три възможности – формално, юридическо сливане, функционално обединение или консорциум по реда на Търговския закон, обясни още министърът.

Той каза още, че регламентирането на 12-часови смени на медицинския персонал отговаря на реалността. Те са такива и в момента, това е начинът, по който целият медицински свят работи, заяви Москов и уточни, че месечно се запазва броят часове работа и това няма отношение към претоварване или допълнителен ангажимент на медиците.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Милтън Фридман има предвид индустриалния капитализъм когато говори за свободен пазар а не финансовия капитализъм тоест за финансовият трябва строги регулации Милтън Фрийдман - американската икономическа система представлява социализъм за богатите и свободна стопанска инициатива за всички останали. Ако обикновен човек не успее да плати дълга си, той е принуден да живее в колата си. Ако банкер не успее да плати дълга си, той разчита на данъкоплатците, за да го спасят.Болниците като търг.дружества не може да се регулират от ''невидимата ръка'' не е като пазара за домати и краставици макар ,че и на това му се видя края защото свършва петрола и се изхвърля 50% от храната - http://e-vestnik.bg/16643/pochti-polovinata-ot-proizvedenata-v-sveta-hrana-se-izhvarlya-na-bokluka/УСТОЙЧЕВО РАЗВИТИЕ - РЕСУРСНО БАЗИРАНА И ПЛАНИРАНА ЕКОЛОГИЧНА ИКОНОМИКА казано кратко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
Със сливането Москов иска да спре източването на касата от частните болници - фиктивни прегледи около 2 млн. души се водят "на хартия", че са били хоспитализирани в болниците през последните 10 месеца на 2014год. каза проф. д-р Стефан Петранов и още кражби - http://***.skat.bg/products.php?type=10&genre=7843Разбирам го и това ще помогне донякъде плюс електронни здравни карти ще стане работата и въпроса е защо не се въвеждат 10год. ???? ,и се откраднаха 2 млрд.лв. - http://darikfinance.bg/***/97669#commentsДА НЕ СЕ ЗАБРАВЯТ и данните от Евростат и Св.банка - http://ime.bg/var/images/Health_Care_System_Maria_Neeva_revised.pdfКазано просто взимат се средните стойности в ЕС - 10% от БВП за здраве и 73% публични разходи като за начало.Описал съм всичко - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1562875143990714
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още