IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Европа трябва да застане зад Меркел

Центристките правителства в Европа трябва да признаят, че поражение за канцлера на Германия е поражение и за самите тях

14:10 | 15.03.16 г. 39
<p>
	Канцлерът на Германия Ангела Меркел.<em> Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Канцлерът на Германия Ангела Меркел. Снимка: архив Ройтерс

Регионалните избори, проведени в Германия в неделя, бяха реално референдум по бежанската политика на страната и управлението на канцлера Ангела Меркел. Избирателите показаха разочарованието си и от двете. Дясната популистка партия Алтернатива за Германия се представи добре и в трите провинции, където се проведоха изборите. Това е лоша новина не само за Германия, но и за останалата част от Европа, коментира BloombergView.

Ако останалите правителства в Европа смятат живота си с Меркел за труден, трябва да осъзнаят, че живота им без нея ще е много по-лош. Когато лидерите на Европейския съюз (ЕС) се срещнат по-късно тази седмица, те трябва да заявят подкрепата си и да приемат, че вината за това отстъпление на центристката политика отчасти е тяхна.

Алтернатива за Германия постигна най-силните си изборни резултати досега - двуцифрена подкрепа и в трите изборни района. В Саксония-Анхалт, където безработицата е над 10%, партията зае второ място с 24% от гласовете. Основана като опозиция на евросистемата и спасителните заеми на затруднените икономики, партията е най-жестокият критик на политиката на администрацията на Меркел за „хуманност и солидарност“ към бежанците, бягащи от войната в Сирия. Позициите ѝ са крайни, като лидерът ѝ заяви, че граничната охрана трябва, „ако е необходимо“, да стреля по хората, които се опитват да преминат границата незаконно.

Разбира се, Меркел не ръководи ситуацията безгрешно. Германия прие над милион бежанци през 2015 г., а канцлерът подцени последиците от толкова бързия наплив. Сексуалните нападения в Кьолн и на други места около Нова година предизвикаха възмущение и оставиха впечатлението, че правителството е изгубило контрол над ситуацията. Мерките за заздравяване на външните граници на ЕС – жизненоважни за управлението на потока от бежанци, не постигат успех, което прави твърденията на Алтернатива за Германия по този въпрос твърде правдоподобни.

Неуспехът със сигурност обаче не е само за Меркел. Останалите правителства в Европа блокират единния отговор на ЕС по бежанската криза и оставиха Германия сама да поеме бремето да помага на бежанците. Това не беше никак далновидно, тъй като провал за Меркел означава провал и за тях. Опасността в момента е, че слабите центристки лидери в цяла Европа ще се изправят пред нарастващ натиск от възраждащите се националистически и протекционистки движения, водени от партии като Алтернатива за Германия и френския Национален фронт. Ако това се случи, перспективите пред европейското сътрудничество по отношение на бежанците, както и всичко останало, са мрачни.

Европа трябва да застане до Меркел в защита на правото на убежище и предлагайки помощ на тези, които бягат от ужасите на войната – позиция, която изисква ангажимента и ресурсите на целия ЕС. Това трябва да включва подкрепа за Турция, което предстои да бъде обсъдено на срещата на лидерите на ЕС, както и справедливо преразпределяне на бежанците сред страните членки на ЕС и ефективни общи мерки за контрол на външните граници.

Повечето политики, които Меркел е налагала досега – от санкции срещу Русия заради агресията ѝ в Украйна до принципен подход към бежанската криза, са служили в интерес на Европа. Тя стои зад центристка политика, която се стреми да бъде както прагматична, така и задоволителна. Този тип политика трябва да преобладава, и то не само в Германия. Другите центристки правителства в Европа трябва да признаят, че поражението на Меркел е поражение и за самите тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

39
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 8 години
http://***.cross.bg/evropa-rysiya-hristov-1502002.html#axzz43BAGQ8mP
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 7 rate down comment 0
ing5rov
преди 8 години
"Европа днес не е свободна, защото свободата означава да се казва истината, а в днешна Европа е забранено да се казва истината. Ние нямаме право да кажем, че Европа е застрашена от огромна маса мигранти, които внасят тероризъм и престъпност в нашия континент. Нещо повече, европейците нямат право да кажат, че мигрантската вълна не е случайна, а нещо много отдавна планирано и че става въпрос за контролирана акция." - Виктор Орбан
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 13 rate down comment 1
ing5rov
преди 8 години
Махайте тая статия ...Европа показа че не иска да застава зад Меркел ! Самата Германия също !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 0 rate down comment 3
the_evil_lord_Darth_
преди 8 години
Nana - LET IT RAINhttps://***.youtube.com/watch?v=CZnNxlunET4
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 25 rate down comment 4
Slavi.13
преди 8 години
Поредната безмислена поръчкова статия пълна с лъжи! Да вземе да си ги закарш у дома г-жо тошкова тея африкански нерези а?! И защо санкциите срещу Русия да се донесли добро на ЕС?! Това е ама ПЪЛНА ПРОСТОТ|ИЯ! Не, че ме изненадва слугинажа и пълната липса на позиция у така наречените ***...ама не се излагайте! Меркел превърна ЕС във военен лилипут и дойна крава на Ердоган и Обама! Стига толкоз ЕС има и ресурс и сили да се проттивопостави самостоятелно на всякакви агресори от типа на така наречените мигранти! Те са агресори щото ги гледам по интервютата от Гърция...аз искам да ме лекуват в Германия без пари..?! Това ли са Ви страдащите....!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 9 rate down comment 1
khao
преди 8 години
Защо трябва демокрацията да се самоубива сама? ------те тоя въпрос е вълнувал и древните гърци :) нали се сещаш кво е казал Платон, кво идва след демокрацията :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 14 rate down comment 1
bgMan
преди 8 години
Защо трябва да заставаме зад Меркел?Защо трябва да сме толерантни към хитри и лицемерни представители на най-шовинистичната религия днес?Защо трябва демокрацията да се самоубива сама? *** човек изпълнен с насилие и тръгнал да избива другите няма право на демокрация и толерантност.Защо мюсюлманите не решат проблемите си "вътре в семейството" ами очакват другите да им помагат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 6 rate down comment 18
The Big One
преди 8 години
Гледам че статията я коминтират само "***"/като например виенската музика/. което е добре за ЕС !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 21 rate down comment 3
imagineren
преди 8 години
Г-жо Тошкова, Почти няма изречение във Вашата статия с което да се съглася!Центристите показаха пълна несъстоятелност в политиките(външни). Обикновеният избирател е много по-мъдър и ги наказа. Много се надявам тази тенденция да продължи. Левите ги бива само да харчат и да правят дългове безнаказано, които плащат данъкоплатците. Центристите се оказватнеспособни на дългосрочни прогнози и действията им са обикновено неориентирани, закъснели и половинчати. Тромави! Надеждата ми е в дясномислещите хора, а девизът: "Бог! Семейство! Закон!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 12 rate down comment 4
ing5rov
преди 8 години
http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2016/03/14/berlin-dortmund-duisburg-hochschulen-schliessen-gebetsraeume-fuer-muslime/Тъй...полека лека започва да се събужда Германия . Университети и висши училища затварят молитвените зали на мюсюлманите...толерантно и съобразно евроценностите разрешени !Меркел да събира багажа !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още