IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Европа трябва да застане зад Меркел

Центристките правителства в Европа трябва да признаят, че поражение за канцлера на Германия е поражение и за самите тях

14:10 | 15.03.16 г. 39
<p>
	Канцлерът на Германия Ангела Меркел.<em> Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Канцлерът на Германия Ангела Меркел. Снимка: архив Ройтерс

Регионалните избори, проведени в Германия в неделя, бяха реално референдум по бежанската политика на страната и управлението на канцлера Ангела Меркел. Избирателите показаха разочарованието си и от двете. Дясната популистка партия Алтернатива за Германия се представи добре и в трите провинции, където се проведоха изборите. Това е лоша новина не само за Германия, но и за останалата част от Европа, коментира BloombergView.

Ако останалите правителства в Европа смятат живота си с Меркел за труден, трябва да осъзнаят, че живота им без нея ще е много по-лош. Когато лидерите на Европейския съюз (ЕС) се срещнат по-късно тази седмица, те трябва да заявят подкрепата си и да приемат, че вината за това отстъпление на центристката политика отчасти е тяхна.

Алтернатива за Германия постигна най-силните си изборни резултати досега - двуцифрена подкрепа и в трите изборни района. В Саксония-Анхалт, където безработицата е над 10%, партията зае второ място с 24% от гласовете. Основана като опозиция на евросистемата и спасителните заеми на затруднените икономики, партията е най-жестокият критик на политиката на администрацията на Меркел за „хуманност и солидарност“ към бежанците, бягащи от войната в Сирия. Позициите ѝ са крайни, като лидерът ѝ заяви, че граничната охрана трябва, „ако е необходимо“, да стреля по хората, които се опитват да преминат границата незаконно.

Разбира се, Меркел не ръководи ситуацията безгрешно. Германия прие над милион бежанци през 2015 г., а канцлерът подцени последиците от толкова бързия наплив. Сексуалните нападения в Кьолн и на други места около Нова година предизвикаха възмущение и оставиха впечатлението, че правителството е изгубило контрол над ситуацията. Мерките за заздравяване на външните граници на ЕС – жизненоважни за управлението на потока от бежанци, не постигат успех, което прави твърденията на Алтернатива за Германия по този въпрос твърде правдоподобни.

Неуспехът със сигурност обаче не е само за Меркел. Останалите правителства в Европа блокират единния отговор на ЕС по бежанската криза и оставиха Германия сама да поеме бремето да помага на бежанците. Това не беше никак далновидно, тъй като провал за Меркел означава провал и за тях. Опасността в момента е, че слабите центристки лидери в цяла Европа ще се изправят пред нарастващ натиск от възраждащите се националистически и протекционистки движения, водени от партии като Алтернатива за Германия и френския Национален фронт. Ако това се случи, перспективите пред европейското сътрудничество по отношение на бежанците, както и всичко останало, са мрачни.

Европа трябва да застане до Меркел в защита на правото на убежище и предлагайки помощ на тези, които бягат от ужасите на войната – позиция, която изисква ангажимента и ресурсите на целия ЕС. Това трябва да включва подкрепа за Турция, което предстои да бъде обсъдено на срещата на лидерите на ЕС, както и справедливо преразпределяне на бежанците сред страните членки на ЕС и ефективни общи мерки за контрол на външните граници.

Повечето политики, които Меркел е налагала досега – от санкции срещу Русия заради агресията ѝ в Украйна до принципен подход към бежанската криза, са служили в интерес на Европа. Тя стои зад центристка политика, която се стреми да бъде както прагматична, така и задоволителна. Този тип политика трябва да преобладава, и то не само в Германия. Другите центристки правителства в Европа трябва да признаят, че поражението на Меркел е поражение и за самите тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

29
rate up comment 20 rate down comment 3
panther
преди 8 години
90% от екипа на блумбергвю са евреи. Израел не е приел почти никакви бежанци от съседна Сирия и дори си ремонтираха стената от 90км по границата (Голанските възвишения, сирийска територия окупирана от Израел)А иначе Европа нека да си приемала бежанци и да си подкрепяла меркел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 22 rate down comment 3
Стефчо
преди 8 години
Чичо ви Сам обяснява на Европа кое е добре и кое е зле за нея.Тия удариха Работническо дело в земята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 24 rate down comment 4
ppl
преди 8 години
Тоя инвестор стана трибуна за дипломни работи на стажанти на поправителен! Очевидно авторката е правила нещо съвместно с главния, докато е писала статията, а през това време в Берлин гърмят коли, в Брюксел стрелят на месо по полицаи...!?!? Очевидна е и перспективата, като се обърне назад, да види поне трима тарамбуки със свалени *** и харесва и затова е толкова усмихната на снимката! Направо пали чергата! Двама мои познати с фирми с над 180 души персонал са пред затваряне, заради кефа на баварската наденичка да хлопне кепенците на Русия, да и таковам на санкциите, добре че има и други канали!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 20 rate down comment 1
dakl
преди 8 години
Авторите на този текст съвсем са се приближили по използуваните езикови обороти и стил до този на др.Тодор Живков преди повече от четвърт век!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 20 rate down comment 2
ing5rov
преди 8 години
http://***.vestifinance.ru/articles/68574Провалът на политиката на Меркел прави ЕС заложник на интересите на Турция...а пък Инвестора ни съветва че така е правилно !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 29 rate down comment 1
realista
преди 8 години
Меркел прави двойна грешка, наводнява Европа с ислямисти, които ще доведатна власт екстремисти и фашисти. Чак й се чудя на акъла.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 14 rate down comment 5
ing5rov
преди 8 години
...келепир никакъв ! Само навеждане към САЩа !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 12 rate down comment 4
ing5rov
преди 8 години
"Повечето политики, които Меркел е налагала досега от санкции срещу Русия заради агресията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 8
redcretin
преди 8 години
То поражение хубаво, ама както видяхме в Австрия наскоро - екстремистите не могат да изкарат мандата :) Без изключение лидерите им са *** както Сидерков в Б-стан, така и Хайдерчо лека му пръст: https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%99%D0%BE%D1%80%D0%B3_%D0%A5%D0%B0%D0%B9%D0%B4%D0%B5%D1%80
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 29 rate down comment 3
Jorkata
преди 8 години
В заглавието има едно изпуснато "не" :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още