IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фишер: Икономиката на САЩ се нуждае от по-бърз потенциален растеж

Според заместник-председателя на Фед това е нужно за вдигане на дългосрочния равновесен лихвен процент

18:18 | 19.05.16 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

САЩ се нуждаят от по-бърз потенциален икономически растеж, за да се вдигне дългосрочният равновесен лихвен процент, заяви заместник-председателят на Федералния резерв Стенли Фишер в четвъртък, цитиран от Ройтерс.

„Това, от което се нуждаем най-много сега, когато сме близо до пълна заетост и се насочваме към целевия ни темп на инфлация, е по-бърз потенциален растеж“, каза Фишер на икономическа конференция в Ню Йорк.

Фишер не коментира вероятността Фед да повиши отново лихвените проценти през юни. Според повечето представители на Фед миналия месец американската икономика може да е готова за повишаване на лихвения процент на срещата на централната банка на 14-15 юни, сочи протоколът от април, публикуван в сряда.

Фишер каза по време на конференцията, че трябва да се посветят повече изследвания на намирането на начини за насърчаване на т.нар. равновесен реален лихвен процент, което представлява нивото на разходите за заеми, свързани със стабилна инфлация и пълна заетост.

Оценяването на дългосрочния лихвен процент е ключов за централните банкери при прогнозирането колко високо могат в крайна сметка да вдигнат лихвените проценти. По-слаб темп на икономическия растеж в дългосрочен план ще изисква по-нисък равновесен основен лихвен процент.

Фед повиши лихвените проценти миналия декември, след като ги поддържаше на нива близо до нулата в продължение на седем години, за да помогне на икономиката да се възстанови от стръмната рецесия.

Фед се приближава до ново повишение, а протоколът от последната политическа среща сигнализира, че централните банкери трябва първо да видят признаци, че американската икономика укрепва.

Нивото на безработица от 5% вече е доста близко до това, което повечето икономисти определят като пълна заетост. Данните, включително продажбите на дребно, новото строителство и индустриалното производство, рисуват оптимистична картина на икономиката в началото на второто тримесечие. Новите молби за безработица са намалели миналата седмица, съобщи министерството на труда днес.

Друг доклад сочи, че дейността на заводите се свива в средноатлантическия регион през май, ударена от мудната глобална икономика, която кара Фед да е по-предпазлив по отношение на вдигането на лихвените проценти.

Фишер каза през март, че Фед не е далеч от постигането на целевата инфлация от 2%.

Протоколът от сряда, който показа, че повишение на лихвения процент през юни стои като възможност, увеличи възможността Фед да е по-близо да затягане на паричната политика отколкото Wall Street очаква.

Цените на фючърсите по основния лихвен процент сочат, че инвеститорите вече виждат 30% шанс за повишение на процента следващия месец, сочи CME Group.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 4
0pk
преди 7 години
Ше почне сега един бурен растеж като изберат Тръмплина, петрола ще стане 262 за барел :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 9
power grid
преди 7 години
Икономиката на САЩ се нуждае от поп и опело
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 8
power grid
преди 7 години
Икономиката на САЩ се нуждае от поп и опело
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 7
v_tin
преди 7 години
A бе то и Бг се нуждае от реален, а не потенциален растеж, ама няма кой да напише статия за това
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 6
v_tin
преди 7 години
A бе то и Бг се нуждае от реален, а не потенциален растеж, ама няма кой да напише статия за това
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още