IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дежавюто на Фед

От гледна точка на паричната политика 2016 г. започва да прилича твърде много на миналата година

09:02 | 15.05.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

За председателя на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън вероятно 2016 г. започва да изглежда твърде позната – поредна сага от разочарование и спадове, коментира Bloomberg.

Представителите на Фед започнаха миналата година, сигнализирайки две повишения на лихвените проценти, но тези планове не се сбъднаха. Слабият растеж в САЩ през първото тримесечие отложи хода за юни, международните опасения предотвратиха стъпката през септември, а увеличаването в крайна сметка се случи едва през декември.

Тази година започва по подобен начин. Представителите на Фед бяха оптимистично настроени в началото на 2016 г., предвиждайки четири повишения на срещата си през декември. Те обаче понижиха броя им през март до две, след като опасенията около Китай помрачиха перспективите. Сега дори тази прогноза изглежда съмнителна.

Данните за ръста през първото тримесечие отново разочароваха, а пазарите виждат малък шанс за повишение през юни, макар че представителите настояват, че възможността е „жива“. Надвиснали са редица геополотическите рискове, включително референдумът на 23 юни за членството на Великобритания в Европейския съюз, подновените тревоги около дефолт по гръцкия дълг през юли и президентските избори в САЩ през ноември.

Макар че много икономисти все още смятат, че първото повишение на лихвените проценти за 2016 г. ще се случи през септември, очакванията на пазарите са само за едно увеличение, и то през декември. Тази разлика в позициите подчертава колкото е трудно да се прогнозира темпа на затягане на паричната политика на фона на глобалната несигурност и все още не особено стабилното разширяване на САЩ.

Допълнително помрачаване на оптимизма на Фед „може да се случи отново през тази година, но по различни причини от миналата“, казва Лора Роснър, старши икономист за САЩ в BNP Paribas в Ню Йорк, която не очаква Фед изобщо да повиши процентите тази година. „За тях е трудно да включат тези насрещни ветрове и шоковете в базисния си сценарий“.

От една страна данните за американския растеж и производството са по-слаби от очакваното. В същото време пазарът на труда се движи напред, макар и бавно, а растежът в Китай показва признаци на стабилизиране. Фед може да получи повече яснота по перспективите в петък, когато излязат данните за продажбите на дребно в САЩ за април.

Фед има още пет срещи до края на годината, но само тези през юни, септември и декември са последвани от пресконференция на Джанет Йелън.

Макар че представителите казват, че ход може да се предприеме на всяка среща, „те очевидно предпочитат да вземат решение на срещи с пресконференции“, казва Майкъл Гейпън, главен икономист за САЩ в Barclays в Ню Йорк.

Вероятността решение да се вземе през юни спрямо останалите два месеца е най-малка. Инвеститорите почти не виждат шанс за предприемане на действия, а Фед може да нанесе вреди на икономиката, ако действа изненадващо, предизвиквайки волатилност на финансовите пазари.

Последна актуализация: 03:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
sssaaa
преди 7 години
Tyrista, хайде бе каде си? Я кажи пак, че ще има увеличения още сега....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
Атанасио
преди 7 години
Капитализмът окончателно отстъпи място на кредитизма, който по същество е типична измамна схема на Понци ... Все още има изход и първата стъпка към него е да си признаем, че така не може да продължава занапред ... Bulgaria On Air THE INFLIGHT MAGAZINE - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1752811994997027Кога най-после ще се проумее ,че това, което катастрофира през 2008 г. не е една банка или финансова система, а една цялостна политическа философия и икономическа система, начин на живот и мислене за света,и трябва да се прочета книгата на проф. Валентин Катасонов(Световна кабала или Ограбване по еврейски)- https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1738898843055009
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 8
lozkhris
преди 7 години
Никой няма намерение да вдига лихви, то дори декемврийското беше нереално. ФЕД вдигна символично лихвата не защото условията бяха подходящи, а защото искаше да покаже на Света, че държи здраво кормилото. Освен това когато стане необходимо, започват отново да свалят и здравей, поредно QE....ФЕД вече няма избор, а тази година има и избори. Великата хамериканска икономика се държи само на заеми, кредити и печатницата. В момента, в който петролът престане да се оценява и продава в долари, с Хамериката е свършено, при това ще се случи с мълниеносна бързина...Не е ясно обаче дали ще сме свидетели на това богоугодно дело....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още