IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дежавюто на Фед

От гледна точка на паричната политика 2016 г. започва да прилича твърде много на миналата година

09:02 | 15.05.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Както икономистът на Goldman Sachs Дан Стауфен посочва в свое изследване от миналата седмица, 90% от всички повишения на лихвените проценти през последните 25 години са били калкулирани поне на 70% от пазарите преди това и поне на 50% 30 дни преди самата среща. Въз основа на показателя за пазарните очаквания, които Goldman използва, очакванията за повишение през юни са само 12%.

„Ниските шансове, давани от пазара, по-слабите данни и несигурността около трансмисионния механизъм на паричната политика ни кара да вярваме, че повишение през юни в момента е доста малко вероятно“, пише Стауфен.

Въпреки това представителите на Фед, включително председателят на Фед за Сейнт Луис Джеймс Булард и за Сан Франциско Джон Уилямс, заявиха, че юни остава като възможност. Булард сподели пред репортери на 5 май, че „комисията ще направи това, което смята за правилно без значение какво очакват пазарите“.

„Септември предлага по-благоприятен момент за повишаване на лихвените проценти, но съществуват някои аргументи, че те [централните банкери] няма да искат да предприемат действия точно преди изборите“, казва Генадий Голдбърг, стратег за САЩ в TD Securities в Ню Йорк. Той обаче смята, че все пак ще има увеличение през този месец.

Част от проблема произлиза от несигурността около това колко тежест да се даде на вътрешната икономика спрямо събитията извън страната.

Нивото на безработица в САЩ е спаднало до 5%, което почти съвпада с оценката на Фед за пълна заетост, но пък инфлацията остава доста под целевата от 2%. От друга страна Фед подчерта глобалните икономически и финансови рискове в политическото си изявление през март, а през април заяви, че „внимателно ще следи“ тези развития, както и инфлацията.

„Пазарите са доста объркани по това какво всъщност трябва да следят, а Фед непрекъснато променя условията“, добавя Голдбърг.

Дори ако Фед наистина повиши лихвените проценти през септември, 2016 г. може да прилича на 2015 г. и от друга гледна точка – втора поредна година със само едно увеличение. Макар че икономистите в Bank of America и Nomura прогнозират повишения тази есен, те очакват, че след това Фед няма да взима други решения по политиката до 2017 г.

„Трудно е да си представя, че ще направят повече от едно увеличение тази година“, казва икономистът от Dartmouth College и бивш икономист на Фед Андрю Ливайн. „Юни в момента изглежда реално немислим. Ако те наистина се решат на повишение през септември, вероятно ще поискат да изчакат малко след това, за да видят какво се случва“.

Ако Фед не постигне прогнозите си за броя на повишенията за втора поредна година, това може да постави под въпрос и четирите увеличения с 25 базисни пункта, които представителите планират за следващата година.

„Ако относително нестабилна глобална икономическа обстановка продължава, разумно е да смятаме, че те ще искат да намалят прогнозите си“, казва Том Персели, главен икономист за САЩ в RBC Capital Markets в Ню Йорк.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
sssaaa
преди 7 години
Tyrista, хайде бе каде си? Я кажи пак, че ще има увеличения още сега....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
Атанасио
преди 7 години
Капитализмът окончателно отстъпи място на кредитизма, който по същество е типична измамна схема на Понци ... Все още има изход и първата стъпка към него е да си признаем, че така не може да продължава занапред ... Bulgaria On Air THE INFLIGHT MAGAZINE - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1752811994997027Кога най-после ще се проумее ,че това, което катастрофира през 2008 г. не е една банка или финансова система, а една цялостна политическа философия и икономическа система, начин на живот и мислене за света,и трябва да се прочета книгата на проф. Валентин Катасонов(Световна кабала или Ограбване по еврейски)- https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1738898843055009
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 8
lozkhris
преди 7 години
Никой няма намерение да вдига лихви, то дори декемврийското беше нереално. ФЕД вдигна символично лихвата не защото условията бяха подходящи, а защото искаше да покаже на Света, че държи здраво кормилото. Освен това когато стане необходимо, започват отново да свалят и здравей, поредно QE....ФЕД вече няма избор, а тази година има и избори. Великата хамериканска икономика се държи само на заеми, кредити и печатницата. В момента, в който петролът престане да се оценява и продава в долари, с Хамериката е свършено, при това ще се случи с мълниеносна бързина...Не е ясно обаче дали ще сме свидетели на това богоугодно дело....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още