IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: 3 млн. мигранти в Турция могат да тръгнат към Европа

Бежанските центрове по гръцките острови са препълнени, отчете комисарят Димитрис Аврамопулис при посещение в Атина

10:17 | 24.03.17 г. 18
<p>
	Снимка:<em> Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Три милиона мигранти има в лагерите в Турция и без споразумение с Анкара те могат да тръгнат към Европа, преминавайки през Гърция. Това предупреди комисарят по въпросите на миграцията Димитрис Аврамопулос по време на свое посещение в Атина, пише „Катимерини“.

Сделката, подписана между Турция и ЕС през март 2016 година е оказала своето влияние, намалявайки значително потока на бежанци в Европа, припомни той. Намален е и броят на хората, загинали по пътя в търсене на убежище.

През изминалата седмица говорителят на ЕК Маргаритис Схинас беше категоричен, че споразумението с Турция е от изгода за всички – Турция, ЕС и за самите бежанци. Той коментира още, че дори и силно критикувано, досега никой не е предложил алтернатива на това споразумение.

През миналата пролет Анкара се ангажира да ограничи броя на мигрантите, пристигащи в Европа, а в замяна ЕС обеща 6 млрд. евро, които да бъдат използвани за подобряване на състоянието на лагерите и центровете за настаняване на бежанците на турска територия.

Заради обтегнатите отношения между ЕС и Турция в последните седмици в Брюксел има притеснения, че Анкара ще се откаже от ангажиментите си по това споразумение.

Междувременно ситуацията в бежанските центрове на гръцките острови е много сложна, каза още Аврамополус по време на своята визита в Гърция. Местата за настаняване са препълнени и често се стига до сблъсъци. При последния инцидент само преди ден пострадаха жена и дете след спор между афганистанци и алжирци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

15
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 7 години
Ако нашите деди бяха толерасти, в момента и в учебниците по история на околните народи нямаше да ни има. ----еми реално са били, неграмoтнико. Първата Българска държава е била мултиетническа отвсекъде :):) .... там за срещнали се на полянка пра българин и славянка .... и се родил Импа. хахахахаха. да си го чувал ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 7 години
хахахахаха, мишо обратното пак се опитва да обижда като преписва от мен. кога сам ще измислиш нещо? ... и поне аз познавам майка си, за разлика от теб :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 7
StraightForward
преди 7 години
АМИ ТОЙ ДИНКО НЕ ВНАСЯ НАРКОТИЦИ И НЕ Е МУТРА, КАКВО ДА ВИ ПРАВИМ, ТОЛКОВА ВИ СТИГА АКЪЛА НА ВАС, ДЕГРАДАНТИ ВЪЗРАСТНИ И ПОЧТИ ММАЛОУМНИ????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 7
StraightForward
преди 7 години
АБЕ ИНВЕСТОРЕ, ВИЕ КАКВИ СТЕ ВЕ, ТИЯ ПОТРЕБИТЕЛИ С ТИЯ ЗАПЛАХИ И ОБИДИ, КАКВО ЩЕ ГИ ПРАВИМ!???? ПАК ЛИ СИ ОТГЛЕЖДАТЕ И ПОДДЪРЖАТЕ, АЙДЕ НАРЕДЕНИ САЙТОВЕ-ФОРУМИ ... СМЯТАЙ КОЛКО ПРОСТИ И И ИЗОСТАНАЛИ *** ИМАЛО БИЛО!???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 21 rate down comment 4
Императорът
преди 7 години
Кой казва, че нямало алтернатива на колениченето и навеждането пред ердоган? - Алтернативата е очевидна за всички - европейските граници да бъдат охранявани с ОРЪЖИЕ, с МИННИ ПОЛЕТА - така както се пази граница !!! Който претендира, че е бежанец - има си ГКПП - подава документите там и иска убежище, който опита да преодолее границата със сила - получава си куршумът в тимберицата. ТАКА се пази род, родина, цивилизация - а не с толерастия към всеки ислямистки агресор, решил да нахлуе в Европа, за да мачка хората като *** по улиците !!! Ако нашите деди бяха толерасти, в момента и в учебниците по история на околните народи нямаше да ни има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 19 rate down comment 0
Hahoto
преди 7 години
Държавната граница на България се пази не от ЕС, а от българската държава, за сметка на българските данъкоплатци. И ако не можем да си опазим границата, не трябва да търсим оправдание и да обвиняваме за това нито Турция, нито ЕС. Само ние и пак ние трябва да си пазим педята земя, която ни отредена, защото инак ще стане пак чужда!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 9
khao
преди 7 години
неее, никога не съм казал че всички са *** ... само на теб, мави и малкия веско който никога не е работил :) ...плюс още двама трима от вашия офис :)има доста умни хора в тоя форум, но ти не си от тях :):)ти си изключително неграмотен и *** .... ти се един от 5те най-*** човека които съм виждал през целияп си живот. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 23
khao
преди 7 години
все още сме свободна държава и като не можеш да траеш по умни от теб, можеш спокойно да изчезнеш от форума .... и без другото има много прости писачи тук, та няма да ни липсваш ... ае у америка при внуците, пазаджишки селски бек ! :):):) за разлика от теб аз имам нетърпимост към *** !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 17 rate down comment 2
bgMan
преди 7 години
Еми трябва наистина да натиснем временното правителство (щото много скоро ще си ходи) да подари един хеликоптер с пълното му въоръжение на Динко от Ямбол и да го остави да прави по границата каквото си реши.Да видим тогава ще имаме ли проблем с напиращи да влязат мигранти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 23 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 7 години
Ай баста от твоя умствен капацитет... дееа видиския брейнстормър деааа.. То па от твоя мозък вече не се диша тука... !!!! *** въ^шкарите надничари тука ... и само с мозъчни мерки и теглилки се занимават...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още