IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: 3 млн. мигранти в Турция могат да тръгнат към Европа

Бежанските центрове по гръцките острови са препълнени, отчете комисарят Димитрис Аврамопулис при посещение в Атина

10:17 | 24.03.17 г. 18
<p>
	Снимка:<em> Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Три милиона мигранти има в лагерите в Турция и без споразумение с Анкара те могат да тръгнат към Европа, преминавайки през Гърция. Това предупреди комисарят по въпросите на миграцията Димитрис Аврамопулос по време на свое посещение в Атина, пише „Катимерини“.

Сделката, подписана между Турция и ЕС през март 2016 година е оказала своето влияние, намалявайки значително потока на бежанци в Европа, припомни той. Намален е и броят на хората, загинали по пътя в търсене на убежище.

През изминалата седмица говорителят на ЕК Маргаритис Схинас беше категоричен, че споразумението с Турция е от изгода за всички – Турция, ЕС и за самите бежанци. Той коментира още, че дори и силно критикувано, досега никой не е предложил алтернатива на това споразумение.

През миналата пролет Анкара се ангажира да ограничи броя на мигрантите, пристигащи в Европа, а в замяна ЕС обеща 6 млрд. евро, които да бъдат използвани за подобряване на състоянието на лагерите и центровете за настаняване на бежанците на турска територия.

Заради обтегнатите отношения между ЕС и Турция в последните седмици в Брюксел има притеснения, че Анкара ще се откаже от ангажиментите си по това споразумение.

Междувременно ситуацията в бежанските центрове на гръцките острови е много сложна, каза още Аврамополус по време на своята визита в Гърция. Местата за настаняване са препълнени и често се стига до сблъсъци. При последния инцидент само преди ден пострадаха жена и дете след спор между афганистанци и алжирци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 17
khao
преди 7 години
хахахахахахахаха, като няма кво да кажеш нападаш личноста :):):)казал съм, разбира се за тия които имат умствения капацитет да го разберът :):)а ти казвал ли си ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 25 rate down comment 7
Vesko94
преди 7 години
Ти нещо смислено казвал ли си като коментар? Всичко, което пишеш издава много, ама много ниското ти ниво
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 21
khao
преди 7 години
така е според таз седмичните опорки ? ... или ти сам си го измисли тоя безсмислен анализ ? Това да не е русия да действа така лицемерно със съюзниците си ? алооо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 8
Vesko94
преди 7 години
*Под егидата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 11
Vesko94
преди 7 години
Ясно е, че зад т.нар. присъединяване на държави от ЦИЕ, стояха интересите на големите страни в Европа, които искаха да си осигурят известен буфер в отношенията както с Русия, така и с Турция. Е, очевидно го постигнаха и сега държави като нашата са на предна линия в поредицата от кризи. При изостряне на отношенията с Москва и Анкара, Брюксел, под агидата на Берлин и Париж, ще пожертва тези страни в преследване на собствените си интереси
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още