IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсата обърна посоката*

Съотношението печеливши/губещи акции в началото на сесията е 30/8, а при 4 позиции няма промяна

12:53 | 19.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Борсата обърна посоката*

Борсата днес обърна посоката след вчерашните разпродажби на фона на разгорещения дебат около промените в пенсионната система. По-късно днес парламентът ще обсъди и евентуално гласува спорната поправка.

Индексите на БФБ отчитат повишения в началото на сесията, както следва: SOFIX (+0,7%) до 523,44 пункта, BGBX40 (+0,8%) до 104,73 пункта, BGTR30 (+1,4%) до 411,05 пункта и BGREIT (+0,5%) до 96,96 пункта.

В първите два часа на търговия на борсата има сключени сделки с 42 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи е 30/8, а при 4 позиции няма промяна.

Предложението на правителството е за свободен, но еднократен, избор за прехвърляне на средствата от личните партиди в частните пенсионни фондове към НОИ. Ако навлизащите на пазара на труда от догодина не заявят в рамките на 12 месеца изрично желание за осигуряване в пенсионен фонд, вноските им автоматично се насочват доживот към държавното осигуряване. За вече осигуряващите се засега не се предвижда срок, в който трябва да направят своя избор. 

Участници на капиталовия пазар предупредиха, че подобни действия ще подкопаят пенсионната система и ще поставят под въпрос съществуването на капиталовия пазар в страната. Под удар, според тях, ще се окажат и публичните финанси.

Снощи от Брюксел премиерът Борисов обяви, че ще се проучи възможността веднъж прехвърлените средства в НОИ да могат да се връщат обратно към пенсионните фондове, но според социалния министър Калфин това е невъзможно.

ГЕРБ останаха сами в предложението си днес, след като отново се разминаха с 
Реформаторския блок за пенсионната реформа, като сините лидери напуснаха преговорите в парламента, а АБВ обяви, че не подкрепя предложението за втората пенсия.

Президентът Плевнелиев също призовава за отлагане на промяната за пенсионните вноски. Промените трябва да бъдат обяснени разбираемо на обществото и да бъдат обсъдени със социалните партньори, смята държавният глава.  

Вчера стотици граждани излязоха на протест пред МС и НС срещу идеята за промяна в пенсионната система. Недоволните се събраха след организация в социалната мрежа Facebook.

Основните индекси на водещите европейски борси отчитат повишения от 0,4-0,7% в ранната търговия. Dow Jones вчера записа най-доброто си представяне от три години насам, след като Федералният резерв на САЩ реши в сряда, че няма да бърза да покачва лихвените проценти.

Търговията на регулирания пазар на акции на БФБ в началото на сесията възлиза на 303 хил. лв., като с най-голям оборот са Химимпорт (+0,9%) - 96 хил., Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ (+2%) – 34 хил. и ПИБ (5,1%) – 23 хил.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст след ПИБ са акциите на Златен лев Холдинг (+3,8%), Индустриален Холдинг България (+3,4%) и Фазерлес (+3,2%), а с понижение са само книжата на Албена (-1,8%).

Дъщерно дружество на Индустриален холдинг България е продало един от четирите си кораба. Цената на която е продаден корабът Марциана не е обявена. Холдингът се оплака в деветмесечния си отчет, че има спад на приходите от чартиране на кораби.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още