IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев призовава за отлагане на промяната за пенсионните вноски

Промените трябва да бъдат обяснени разбираемо на обществото и да бъдат обсъдени със социалните партньори, смята държавният глава

08:35 | 19.12.14 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Плевнелиев призовава за отлагане на промяната за пенсионните вноски

Президентът Росен Плевнелиев призова да бъде определен тримесечен срок за подготовка и обществено обсъждане на пенсионната реформа, а причината за това е краткото оставащо време за приемането на бюджетите за 2015 г., необходими за нормалното функциониране на държавата, както и заради липсата на готовност да бъде предложена задълбочена и цялостна концепция за пенсионна реформа, която да реши двата основни проблема – стабилността на осигурителната система и повишаване на адекватността на пенсиите. Това се казва в позиция на президента, разпространна тази сутрин от прессекретариата му.

Същевременно Плевнелиев отчита, че идеята за прехвърляне на вноските за втора пенсия от пенсионните фондове в НОИ по своята същност представлява не просто мерки за стабилизиране, а сериозна промяна на модела на пенсионно-осигурителната система, действащ от 2000 г. Такива сериозни концептуални промени следва да се извършват при спазване на принципите на социалния диалог, подчертава президентът.

В конкретния случай според него е важно да бъдат оценени финансовите последици от промяната на модела за осигурените лица, за Националния осигурителен институт, за пенсионно-осигурителните дружества и за капиталовия пазар на България.

Държавният глава споделя идеята, че гражданите трябва да бъдат насърчавани да бъдат активни по отношение на своя живот и своето бъдеще. Същевременно обаче той счита, че тази теза не е последователно защитена. Според него правото на избор е ограничено от въвеждането на безвъзвратна еднократност в избора на гражданите да се осигуряват само в Националния осигурителен институт без възможност в последствие да изберат универсален пенсионен фонд.

„В още по-голяма степен това важи за младите хора, които за първи път се включват на пазара на труда. Възможността в рамките на едногодишен срок да направят избор или при липса на такъв автоматично да се осигуряват в НОИ до края на живота си без право на замяна, не гарантира свободата на избор“, смята президентът.

Oчаква се днес парламентът да разгледа спорните промени в пенсионното осигуряване, които дават право на избор между НОИ или универсален пенсионен фонд. Промените в пенсионното осигуряване са предвидени в Кодекса за социално осигуряване към бюджета на Държавното обществено осигуряване, който народните представители гледат днес в пленарна зала.

Вчера стана ясно, че всички работодателски организации са срещу предложените промени, а от Българска стопанска камара поискаха и вето от президента на промените в Кодекса за социално осигуряване. 

Премиерът Бойко Борисов обяви от Брюксел, че ще възложи на финансовия министър Владислав Горанов да намери решение относно липсата на избор, при положение че средствата от частните пенсионни фондове веднъж бъдат прехвърлени в Националния осигурителен институт.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 4
the_evil_lord_Darth_
преди 9 години
Най - големите крадци в Държавата са в Парламента, в НАП и в обслужващите ги телевизии. Да паркираме по два камиона камъни пред Парламента, пред НАП и пред една - две телевизии и да ги разпнем. До тук беше цирка им от тук нататък за тях е Разпети Петък!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 4
the_evil_lord_Darth_
преди 9 години
Най - големите крадци в Държавата са в Парламента, в НАП и в овслужващите ги телевизии. Да паркираме по два камиона камъни пред Парламента, пред НАП и пред една - две телевизии и да ги разпнем. До тук беше цирка им от тук нататък за тях е Разпети Петък!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Браво бе, Търнокоп!Втори път през мандата да ти кажа браво ( вече не помня кога беше първия)Ще ти стиска ли да сложиш вето а? А те не ошамари Баце?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 1
bgMan
преди 9 години
В IT сферата където съм аз може да си работиш и от България. Минималната немска пенсия е минимум няколко пъти по-висока от тези в двата посочени примера.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 1
bgMan
преди 9 години
В тази корумпирана държава така яко източвана чрез всеки наш и чужд политик.... НИКОГА ПОВЕЧЕ НИКАКВО ОСИГУРЯВАНВ В БЪЛГАРИЯ.Без значение е дали в НОИ или частен фонд. Българите са егати и късогледите, алчни, крадливи и продажни ***.а!5 години работа + осигуряване в Германия (без никаква квалификация) = 190 Евро пожизнена пенсия10 години работа + осигуряване в Германия (с минимална квалификация) = минимум 390 Евро пожизнена пенсияНОИ работи само за интереса на депутати, военни, полицаи и ***. Останалите е крайно време да спрем да им позволяваме да живеят на гърба на нашия труд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 3
alexx
преди 9 години
Да, ама Владко Горанов трябва да запушва бюджетния дефицит, който за догодина като нищо може да прескочи 3%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 1
bgMan
преди 9 години
Тоя най-накрая реши да се обади. Опитва се да да балансира нещата за да не се наложи да ходим пак на предсрочни избори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 2
Pivoley
преди 9 години
На служителите в държаваната администрация знаеш ли какво право на избор ще им дадат? Или си прехвърляш паричките в НОИ или те прехвърлят в бюрото по труда. Демокрация викаш, а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 5
Lucifer
преди 9 години
Правото на избор е основно правило в демокрацията. Нека всеки сам си носи кръста
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 10
bigmamascandal
преди 9 години
Какъв избор ти дават? Ти четеш ли какво предлагат или говориш наизуст? правото на избор е ограничено от въвеждането на безвъзвратна еднократност в избора на гражданите да се осигуряват само в НОИ. Веднъж там - цял живот там. Егати избора..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още