IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енемона ще опита с нов одитор за 2013 г.

Делойт вече излезе със забележки по отчетите на компанията за периода

09:52 | 09.01.15 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Енемона ще опита с нов одитор за 2013 г.

Енемона АД свиква общо събрание на акционерите за 10 февруари 2014 г., с единствена точка избор на Пламен Ангелов (Ангел Одитинг ООД) за одитор за 2013 г., показва поканата, публикувана чрез Бюлетин Investor.bg.

Интересното е, че за 2013 г. Енемона АД вече е платила за отчет и той е изготвен от Делойт одит, но този одит създаде проблеми на Енемона АД с Комисията за финансов надзор и сега Енемона АД опитва с нов одитор.

Комисията за финансов надзор задължи акционерите на Енемона АД да не гласуват отчетите за 2013 г., заверени от Делойт одит, тъй като одиторът има забележки към тях. Събранието на акционерите на Енемона АД бе свикано за 27 ноември 2014 г.

Гласувани бяха само отчетите на директора за връзка с инвеститорите за 2013,  освобождаването на членовете на Съвета на директорите Маргарита Динева и Емил Манчев, както и изборът на одитор в лицето на Ангел Одитинг ООД (одитор Пламен Ангелов) за отчетите за 2014 г.

Сега се предлага Пламен Ангелов да завери и отчетите за 2013 г., като предстои да видим, дали той ще има забележки, каквито имаше Делойт одит.

Енемона АД искаше да се гласува частичен дивидент по привилегированите акции за 2013 г., на база печалбата от 387 597 лв. за 2013 г.

КФН обаче се позовава на одиторския доклад на Делойт Одит, който има редица въпроси към отчета и поиска той да не бъде одобряван, съответно да не се гласува дивидент.

Основен проблем е, че Енемона АД е осчетоводило неустойка в размер на 23,1 млн. лв. от Министерство на правосъдието, а министерството не признава задължението си. Това е лишило акционерите от правото на сведение относно действителното финансово състояние на дружеството, пише в решението на КФН.

Енемона АД обяви 1,16 млн. лв. консолидирана загуба за деветмесечието на 2014 г., спрямо печалба от 2,53 млн. лв. за същия период на миналата година. Консолидираните продажби намаляват с 13% на годишна база до 93,5 млн. лв. за деветмесечието на тази година, като във въпросните 93,5 млн. лв. има и еднократен ефект от продажба на активи за 10,2 млн. лв.

Обикновените акции на Енемона АД поевтиняват с 37% за последните 12 месеца до 1,79 лв. за брой и 21,4 млн. лв. пазарна капитализация.

Свързани компании:

Енемона АД - привилегировани акции(E4AP)

Енемона АД(E4A)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
popo323
преди 9 години
Така бегло прегледах написаното , то е ясно ,че всичко е пълна измама и прибраха доста пари от балъците , но едно нещо не ми стана много ясно .Казват Енемона е осчетоводила неустойка от 21,3 милиона от някакво там министерство , ама то не я признава . Това на практика се е явило ,като положителен актив в баланса , ако той не съществува за какво печалба въобще се говори ? То при положение , че тези 21,3 млн ги няма , говорим за колосална загуба .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
ceneto
преди 9 години
ами да си приготвя 20к и да го заверява :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още