IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН е задължила акционерите на Енемона АД да не гласуват дивидент

Дружеството искаше да гласува частичен дивидент по привилегированите акции за 2013 г.

09:50 | 03.12.14 г. 2
Автор - снимка
Редактор
КФН е задължила акционерите на Енемона АД да не гласуват дивидент

Общото събрание на акционерите на Енемона АД не е гласувало частичен дивидент по привилегированите акции, тъй като Комисията за финансов надзор е наложила принудителна административна мярка (ПАМ) това да не се прави, става ясно от протокола публикуван чрез Бюлетин Investor.bg.

Събранието се е провело на 27 ноември 2014 г., като е имало кворум от 85%. Това беше втората дата, след като на първата (13 ноември) нямаше кворум, а също така ПАМ-а на КФН е от 11 ноември 2014 г., тоест важал е и на първото събрание.

Гласувани са само отчетите на директора за връзка с инвеститорите за 2013,  освобождаването на членовете на Съвета на директорите Маргарита Динева и Емил Манчев, както и изборът на одитор в лицето на Ангел Одитинг ООД.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
Енемона АД искаше да се гласува частичен дивидент по привилегированите акции за 2013 г., на база печалбата от 387 597 лв. за 2013 г.

КФН обаче се позовава на одиторския доклад на Делойт Одит, който има редица въпроси към отчета и поиска той да не бъде одобряван, съответно да не се гласува дивидент.

Основен проблем е, че Енемона АД е осчетоводило неустойка в размер на 23,1 млн. лв. от Министерство на правосъдието, а министерството не признава задължението си. Това е лишило акционерите от правото на сведение относно действителното финансово състояние на дружеството, пише в решението на КФН.

Енемона АД вече е обжалвала ПАМ-а на КФН във Върховния административен съд, като делото е насрочено за 9 декември 2014 г. Адвокат на Енемона АД е Наталия Кумпикова, която наскоро бе назначена от КФН за квестор в ИП Статус инвест АД.

Енемона АД обяви 1,16 млн. лв. консолидирана загуба за деветмесечието на 2014 г., спрямо печалба от 2,53 млн. лв. за същия период на миналата година. Консолидираните продажби намаляват с 13% на годишна база до 93,5 млн. лв. за деветмесечието на тази година, като във въпросните 93,5 млн. лв. има и еднократен ефект от продажба на активи за 10,2 млн. лв.

Свързани компании:

Енемона АД - привилегировани акции(E4AP)

Енемона АД(E4A)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:41 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 14 rate down comment 0
popo323
преди 9 години
Това си е поредната пълна пирамида, излъгаха един път хората с някакви акции по около 17 лв мисля , после нови , уж привилегировани с гарантиран дивидент . Нито реален дивидент се видя , а пък акциите се сринаха напълно . Прехвърлят се фирми от едни лица на други ,никога не се знае кой реално е собственика и кой е поставеното лице , непрекъснато на загуба , от време на време , фиктивна счетоводна печалба . В нормална държава , Ковачки отдавна трябваше да е в затвора , измамите му са непрекъснати , до което се е докоснал се разсипва и марка за измама . Точно като гешефтите на Банев , Божков и редица други изявени комсомолски секретари , червени измамници ,перачи на крадени пари и разсипани предприятия .В тази Енемона не вярвам ,че има и един нормален дребен инвеститор - акционер , който да е на печалба .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Абе какво стана с митичните договори в чужбина за милиони милиарди?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още