IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фондовата борса в Сараево се присъедини към SEE Link

Така демонстрираме нашия ангажимент да направим този пазар по-динамичен и по-видим за международните инвеститори, коментира изпълнителният директор на борсата

17:10 | 31.08.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Фондовата борса в Сараево от днес е активен член на регионалната иновативна платформа за търговия на ценни книжа SEE Link. В началото на годината тя изяви намерението да се присъедини към SEE Link  и сега вече е оперативно свързана с платформата. Това е седмата борса, която се включва в SEE Link, съобщиха от БФБ - София.

"Днес ние се приближаваме към целта за създаване на регионален капиталов пазар в Югоизточна Европа. С присъединяването на фондовата борса в Сараево към SEE Link ние демонстрираме нашия ангажимент да направим този пазар по-динамичен и по-видим за международните инвеститори, като в същото време предоставим на инвеститорите от нашата страна възможността да се включат в регионалните пазари. Ние сме развълнувани да участваме в SEE Link, тъй като това е първият проект, който има всички предимства, свързани с създаването на интегриран пазар, като същевременно позволи на всички участващи фондови борси да запазят собствената си идентичност и роля на местните пазари“, каза Тарик Курбегович, главен изпълнителен директор на фондовата борса в Сараево.



„Приветстваме с радост борсата в Сараево на SEE Link, тъй като присъединяването й доказва, че идеята за интегриран регионален пазар има голям потенциал. Сега задачата е да работим за привличането на големи международни инвеститори както към регионалната платформа, така и чрез нея да насочим вниманието им към местните пазари“, каза Иван Такев, изпълнителен директор на Българска фондова борса-София.

SEE Link e проект, стартиран от борсите в България, Македония и Хърватия с цел да се създаде регионална инфраструктура за търговия на ценни книжа, листвани на тези пазари. През 2014 г. трите борси регистрираха обща компания със седалище в Скопие.

SEE Link вече дава достъп до общ пазар с капитализация от над 52 млрд. долара и повече от 1200 ценни книжа, които отговарят на условията за търговия. 

Фондовата борса в Атина се подготвя в момента за свързване към SEE Link.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 8 rate down comment 2
Jay Gould
преди 6 години
Аз смятам да изчакам влизането на Косово, че е още по-хубав и сигурен пазар
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
Ya_Kito
преди 6 години
Понеже в статията пише "дава достъп до...", но истината е, че не дава достъп до нищо. Крайно време е надозрните институции да спомогнат фондовите борси да изградят единна платформа. Убеден съм, че интересът ще е огромен и че това ще привлече както сериозните инвеститори, а така също и вниманието и на хора, които до този момент не са запознати с този тип бизнес и имат ниска инвестиционна култура.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
vankata89
преди 6 години
Хубава идея ама все едно да имаш голям х*й и да не може да го ползваш, файда от него няма :D.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още