IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАП: Търгуващите на БФБ с оборот над 50 000 лв. трябва да се регистрират по ДДС

Държавата няма да получи приходи от ДДС, защото борсовите сделки са необлагаеми, но ще хвърли ресурс за администрирането им, показва проучване на Investor.bg

14:00 | 10.11.10 г. 39
НАП: Търгуващите на БФБ с оборот над 50 000 лв. трябва да се регистрират по ДДС

Tъргуващите на БФБ-София физически и юридически лица, натрупали оборот над 50 000 лв., трябва да се регистрират по ДДС, заявиха от НАП в отговор на питане от Investor.bg.

Държавата няма да получи приходи от ДДС, защото борсовите сделки са необлагаеми, но ще хвърли ресурс за администрирането им. Също така ще трябва да възстанови не малка сума, включваща платеното ДДС от хиляди физически и юридически лица, на база разходите им за телефони, автомобили, наеми, електроника, консумативи.

За съжаление на юридическите и физически лица, те трябва да правят ежемесечни отчети по ДДС, което струва пари и време.

За радост на счетоводните фирми, НАП им създава работа.

ДДС регистрацията на инвеститорите и спекулантите ще натовари допълнително административния капацитет на НАП и поради нуждата от проверки при възстановяване на ДДС, каквото инвестиращите на БФБ-София ще ползват.

В крайна сметка може би спекулантите ще спечелят, възстановявайки ДДС-то от личните си разходи.

Според сигнали, постъпили в Investor.bg, НАП е започнала да налага глоби на спекуланти, нерегистрирани по ДДС. Глобата за нерегистрация по ДДС е между 500 и 5 000 лв. Задължението за регистрация по ДДС е валидно от около 2 години и реално всички търгуващи на БФБ с оборот над 50 000 лв. в някоя от последните години са в нарушение.

Ето условията при които инвеститорите трябва да се регистрират по ДДС, предоставени ни от НАП:

За физически лица:
1. Физическо лице, което търгува на НЕРЕГУЛИРАН пазар формира салдо – положителна разлика от печалбите и загубите на годишна база въз основа на всичките си сделки през годината
2. Салдото (отношението печалба-загуба от търговията с акции) превишава 50 000 лв.
3. Физическото лице се занимава системно (по занятие) с тази дейност (търговия с акции) – тоест сделките с акции не са инцидентни

За юридически лица:
1. Юридическо лице извършва търговия с ценни книжа на НЕРЕГУЛИРАН пазар
2. Юридическото лице се занимава като част от основната му дейност с търговия с ценни книжа (не инцидентно)
3. За данъчни цели загубата му се дава в посока увеличение на финансовия резултат, печалбата в намаление.
4. При превишение на облагаемия оборот от 50 000 лв. юридическото лице подлежи на задължителна регистрация по ДДС

От НАП изпратиха до Investor.bg документ от 2008 г. на НАП и МФ относно : Съдържанието на понятието Основна дейност за целите на ч. 96 от ЗДДС:

С разпоредбата на чл. 96, ал. 1 от ЗДДС се въвежда задължение за регистрация за целите на закона за всяко данъчно задължено лице е облагаем оборот 50 000 лв. или повече за период не по-дълъг от последните 12 последователни месеца преди текущия месец.
Съгласно чл. 96, ал. 2 от ЗДДС облагаемия оборот за задължителна регистрация включва:
1. облагаеми доставки, включително облагаемите с нулева ставка;

Съгласно закона сделките на БФБ се приемат за облагаеми с нулева ставка и така регистрацията по ДДС за спекуланти и инвеститори на БФБ е задължителна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

39
rate up comment 1 rate down comment 0
ivan80
преди 13 години
"Съгласно закона сделките на БФБ се приемат за облагаеми с нулева ставка и така регистрацията по ДДС за спекуланти и инвеститори на БФБ е задължителна."В същност това не е вярно. Никъде в закона не видях да пише, че сделките на БФБ са облагаеми с нулева ставка. Видях само да пише, че са "освободена доставка":-------------------------------Чл. 46. (1) Освободена доставка е:(...)5. сделката, включително договарянето, свързана с дружествени дялове, акции или други ценни книжа и техни деривати, с изключение на управлението и отговорното пазене; това не се отнася за ценни книжа, установяващи права върху стоки или услуги извън посочените в този член;-------------------------------Според мен "освободена доставка" и "облагаеми с нулева ставка" са различни понятия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 1 rate down comment 0
Спящият бик
преди 13 години
Мариян трябва да бъде поздравен за този материал, колкото и неперфектен да е той. Основната му заслуга е, че провокира дискусия по темата и изкарва наяве пъклените планове на НАП. Сега на тях ще им се наложи да имат ясна и публична позиция по въпроса. И да не санкционират на принципа "ако мине номера"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 1 rate down comment 0
COBOSCHETO
преди 13 години
Първо бяха ексцесиите с пенсионите фондове ...сега с регистрацията по ДДС ! Явно някой целенасочено иска да срине целият този пазар .....и да избягат всички инвеститори далече далече зад океана .....и най добре борсата тогава я закриите щото няма да има кандидати за търговия ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 2 rate down comment 0
milevi1
преди 13 години
Abritus, това за регистрираните по ДДС застрахователни агенти е интересно, и е донякъде подобен случай на този с борсовата търговия, благодаря за коментара ти! Под оборот при тях сумата на събраните застрахователни премии за 12 месеца ли да се разбира, или сумата от комисионите които получават? Водят ли счетоводство на премиите като приходи от продажби или само на комисионите? Интересно за НАП ще е да се поинтересуват дали в други държави има задължителна регистрация за търгуване на борсата. За мен би било интересно да чуя становището на НАП ако един пенсионер си управлява спестяванията на борсата и това е "третия му стълб" или там четвъртия ли беше, това дали се счита за търговска дейност, защото това е единствената му дейност! От друга страна пенсионер означава че човекът не работи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 0 rate down comment 0
Д_Д_Д
преди 13 години
Инвестор, преди на пишете статия поне прочетете закона или се консултирайте със специалист. Тези сделки, за които пишете, а и 99% от форумистите пишат глупости, са освободени от ДДС. Ако бяха необлагаеми, т.е. със нулева ставка, то това щеше да е съвсем друга бира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 1 rate down comment 1
mpy_yordanov
преди 13 години
НАП ще обмисли регистрацията по ДДС на инвеститорите на БФБ в срок от 30 дниhttp://***.investor.bg/news/article/108241/339.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 0 rate down comment 2
moderast
преди 13 години
Роска, да не ми каза току-що че НАП водят неформална кореспонденция?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 5 rate down comment 0
mpy_yordanov
преди 13 години
Във всичките си мейли и по телефона съм казвал и писал, че новината е скандална и ще пиша най-малкото за да предупредя инвеститорите. Твърдите ли, че спекулантите не трябва да се регистрират по ДДС, защото ако е така, ще кажа на източниците си, че инспектора не трябва да им връчва акт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 3 rate down comment 5
ross_co177
преди 13 години
Марияне, Марияне.... както ти написах в писмото, редно е първо да мислиш и разбираш, после да пишеш статии. Не помня да съм давал съгласие кореспонденцията да бъде публикувана, поне можеше да информираш НАП, че неформална кореспонденция се публикува тук с подвеждащи заглавия. Крещящ пример за непрофесионализъм...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 1 rate down comment 0
ПИЧ
преди 13 години
Чудя се отговора на Нап ли е калпав или статията в Инвестор.Бърка се понятието "оборот". Едно физическо лице ще направи оборот над 50 хил.лв, когато има приходи над 50 хил.лв към себе си. Това е оборота който следва да се гледа за целите на ДДС. Иначе ти можеш да имаш оборот от 5 млн.лв и да си спечелил 20 хил.лв. Оборота (приходи) е 20 хил.лв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още