IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАП: Търгуващите на БФБ с оборот над 50 000 лв. трябва да се регистрират по ДДС

Държавата няма да получи приходи от ДДС, защото борсовите сделки са необлагаеми, но ще хвърли ресурс за администрирането им, показва проучване на Investor.bg

14:00 | 10.11.10 г. 39
НАП: Търгуващите на БФБ с оборот над 50 000 лв. трябва да се регистрират по ДДС

Tъргуващите на БФБ-София физически и юридически лица, натрупали оборот над 50 000 лв., трябва да се регистрират по ДДС, заявиха от НАП в отговор на питане от Investor.bg.

Държавата няма да получи приходи от ДДС, защото борсовите сделки са необлагаеми, но ще хвърли ресурс за администрирането им. Също така ще трябва да възстанови не малка сума, включваща платеното ДДС от хиляди физически и юридически лица, на база разходите им за телефони, автомобили, наеми, електроника, консумативи.

За съжаление на юридическите и физически лица, те трябва да правят ежемесечни отчети по ДДС, което струва пари и време.

За радост на счетоводните фирми, НАП им създава работа.

ДДС регистрацията на инвеститорите и спекулантите ще натовари допълнително административния капацитет на НАП и поради нуждата от проверки при възстановяване на ДДС, каквото инвестиращите на БФБ-София ще ползват.

В крайна сметка може би спекулантите ще спечелят, възстановявайки ДДС-то от личните си разходи.

Според сигнали, постъпили в Investor.bg, НАП е започнала да налага глоби на спекуланти, нерегистрирани по ДДС. Глобата за нерегистрация по ДДС е между 500 и 5 000 лв. Задължението за регистрация по ДДС е валидно от около 2 години и реално всички търгуващи на БФБ с оборот над 50 000 лв. в някоя от последните години са в нарушение.

Ето условията при които инвеститорите трябва да се регистрират по ДДС, предоставени ни от НАП:

За физически лица:
1. Физическо лице, което търгува на НЕРЕГУЛИРАН пазар формира салдо – положителна разлика от печалбите и загубите на годишна база въз основа на всичките си сделки през годината
2. Салдото (отношението печалба-загуба от търговията с акции) превишава 50 000 лв.
3. Физическото лице се занимава системно (по занятие) с тази дейност (търговия с акции) – тоест сделките с акции не са инцидентни

За юридически лица:
1. Юридическо лице извършва търговия с ценни книжа на НЕРЕГУЛИРАН пазар
2. Юридическото лице се занимава като част от основната му дейност с търговия с ценни книжа (не инцидентно)
3. За данъчни цели загубата му се дава в посока увеличение на финансовия резултат, печалбата в намаление.
4. При превишение на облагаемия оборот от 50 000 лв. юридическото лице подлежи на задължителна регистрация по ДДС

От НАП изпратиха до Investor.bg документ от 2008 г. на НАП и МФ относно : Съдържанието на понятието Основна дейност за целите на ч. 96 от ЗДДС:

С разпоредбата на чл. 96, ал. 1 от ЗДДС се въвежда задължение за регистрация за целите на закона за всяко данъчно задължено лице е облагаем оборот 50 000 лв. или повече за период не по-дълъг от последните 12 последователни месеца преди текущия месец.
Съгласно чл. 96, ал. 2 от ЗДДС облагаемия оборот за задължителна регистрация включва:
1. облагаеми доставки, включително облагаемите с нулева ставка;

Съгласно закона сделките на БФБ се приемат за облагаеми с нулева ставка и така регистрацията по ДДС за спекуланти и инвеститори на БФБ е задължителна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

29
rate up comment 2 rate down comment 0
netware5
преди 13 години
Колеги, пуснах подробен анализ в темата във форума. Мисля, че там е по-добре да продължим дискусията. За щастие вече има практика на ВАС по въпроса за "основната дейност" и на данъчните не им се отваря парашута, особено за критерия "повече от 50% от оборота = основна дейност".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 2 rate down comment 0
Abritus
преди 13 години
Само да допълня, че имам счетоводна къща и под водя имам в предвид, че застраховатените агенти ми са клиенти. В момента нямам спекуланти на които да им водя счетоводството и не съм се интересувал за това, но утре ще прегледам как е точно формулирано в ЗДДС и в някои други наредби и правилници. От друга страна застрахователните агенти са по закон самоосигураващи, докато спекулант няма изискване да се самоосигурява и доходите от търговия с акции на БФБ е еквивалентно на доходи от банкови депозити и ако е така всеки с лихви над 50 000 лева за периода също трябва да се регистрира по ДДС, така че положението с регистрацията предполага ясно тълкование от страна на НАП по казуса.Аз лично от края на 2007 не търгувам на БФБ и съм се разминал, но влизам в положението на спекулантите и дано се намери решение да се реши този казус законово.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 2 rate down comment 0
Abritus
преди 13 години
nikiboss е прав за възтановяването на ДДСКогато се извършват освободени доставки нямаш право да си възтановяваш ДДС, но ако си минал 50 000 приходи трябва да се регистрираш. Лично аз водя 2ма застрахователни агенти с приходи над 50 000 лева - това също са финансви приходи, за които не плащат ДДС, но имат задължение да са регистрирани по ДДС и те подават всеки месец данъчна декларация с всички приходи от комисионни и разходите си, но не внасят, нито възтановяват ДДС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 3 rate down comment 0
nikiboss
преди 13 години
грешиш капутов, никъде в чл.96,ал.1 не е записано, че освободените досатвки не се включват в облагаемия оборот, т.е при сделки с ЦК трябва да се регистрираш при оборот над 50 000 лв., но няма да начисляваш ДДС и да ползваш дан.кредит.например всички застрахователи извършват само освободени досатвки, но са регистрирани от 2007г. по ДДС.Примера за певиците не е удачен, зашото тяхната дейност се облага с ДДС и се ползва дан.кредит, т.е законово??? ако пеят в кръчмата и са регисрирани по ЗДДС на края на вечерта издават фактура и начисляват ДДС. Имат право да ползват дан.кредит за покупките, свързани с дейността , напр. дрехи и микрофон.незнам обаче дали имат право на дан.кредит за белъото си, трябва да питат НАП, т.е. дали белйото е свързано с основна та им дейност и от каква дейност формират повечето си приходи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 2 rate down comment 1
kaputov
преди 13 години
Тази тема се коментираше усилено и в началото на годината,когато погнаха артисти и певици да се регистрират по ДДС...в текста на чл.96 се казва "2. доставки на финансови услуги по чл. 46" а в чл.46:"(1) Освободена доставка е:...5. сделката, включително договарянето, свързана с дружествени дялове, акции или други ценни книжа и техни деривати, с изключение на управлението и отговорното пазене; това не се отнася за ценни книжа, установяващи права върху стоки или услуги извън посочените в този член....."Т.е в облагаемия оборот се включва оборота от услугите по освободените доставки.Търгуващите на БФБ на регулярния и ОТС,а и търгуващите на FORX осъществяват освободени доставки и този оборот не се включва в оборота по чл.96.Ако осъществяват посредничество и т.н.,тогава трябва да го включат,но това е проблем на ИП,тогава ги натиснаха да се регистрират п ДДС,ама не знам какво стана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 3 rate down comment 0
nikiboss
преди 13 години
авторът на статията следва да има предвид, че бюджета не може да загуби от тези регистрации.написаното, че спекулантите ще възстановяват ДДС е невярно, защото дори и да си регистриран по ЗДДС, нямаш право да възстановяваш ДДС, ако извършваш дейност, при която не начисляваш ДДС, т.е. извършваш освободени доставки, каквито са и сделките с ценни книжа.Това означава, че само ще им повече лица, които следва да изготвят и подават ДДС декларации всеки месец. Не бива да се забравя обаче, че ако дадено физическо лице се регистрира то ще начислява ДДС и върху другите си дейности, които извършва, а това е особено опасно, защото ако се регистрираш и утре имаш доходи от свободна професия трявба да начисляваш ДДС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 1
nikiboss
преди 13 години
Уважаеми дами и господа, издаденото писмо от НАП по същество запазва всички текущи данъчни принципи, характерни за новия ЗДДС, в сила от 01.01.2010г., а именно- всяко лице (физическо или юридическо), което има облагаем оборот за последните 12 месеца повече от 50 000 лв. е длъжно да се регистрира по ЗДДС - цитирания чл.96,ал.1.Законодателно е дадено и разяснение какво се включва в оборота.Необходимо е обаче задължително и да се вземе предвид чл.96,ал.3 , а именно, че в оборота не се включва оборота от финансови услуги, сделките с ценни книжа са такива чл.46,т.5, когато не са свързани с основната дейност на лицето). разбира се, веднага възниква въпроса, какво е основна дейност - според друго писмо на НАП основна дейност е тази която генерира повече от 50 на сто от приходите или най-високите приходи при повече от 2 дейности.Разбира се, понятието не е конкретизирано и възникват много практически въпроси, но това би било основната линия по която ще расъждават данъчните при глоби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 1 rate down comment 0
bertram
преди 13 години
абе тия луди ли са...защо казват НЕРЕГУЛИРАН пазартова значи ли, че за регулиран не важи?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 0 rate down comment 0
mpy_yordanov
преди 13 години
от НАП казват, че става дума и за физически лица. Основна дейност е тази която правиш най-много (например над 50%). Например ако само търгуваш, това ти е основната дейност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 0 rate down comment 0
dex
преди 13 години
е па тва е за Юридическо лице бе мариане, отделно това на нап е за ПОНЯТИЕ "ОСНОВНА ДЕЙНОСТ" ЗА ЦЕЛИТЕ НА ЧЛ. 96 ОТ ЗДДС
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още