IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промените в ЗППЦК свалиха първия праг за търгово предложение до дял от 1/3

Правилото обаче важи при дружествата, които нямат мажоритарен собственик

15:42 | 17.01.13 г. 5
Автор - снимка
Редактор
Промените в ЗППЦК свалиха първия праг за търгово предложение до дял от 1/3

Новите поправки в Закона за публично предлагане на ценни книжа (ЗППЦК) въвеждат значителни промени. Те бяха обнародвани в Държавен вестник на 28 декември 2012 г.

Вече писахме, за въвеждането на Share allotment rights (права върху записани акции), чрез които се решава проблемът с двата месеца при увеличение на капитала, през които инвеститорът нито има пари, нито акции.

Другите промени обаче са не по-малко интересни:

Промените в ЗППЦК свалят първия праг за задължително отправяне на търгово предложение при преминаване на границата от 1/3 в капитала. Правилото обаче важи само при дружествата, които нямат мажоритарен собственик (един акционер или група акционери, контролиращи 50% плюс една акция).

В чл. 113 на ЗППЦК пък се въвежда възможност капиталът на банки, застрахователи и инвестиционни посредници да бъде увеличаван по реда на чл. 193, 195 и 196 ал. 3 от Търговския закон, когато увеличаването на капитала е необходимо за изпълнение на оздравителна програма за привеждане на капиталовата им адекватност в съответствие с изискванията на закона или им е приложена принудителна административна мярка, изискваща увеличаване на техния капитал по реда на чл. 195 от Търговския закон (ТЗ).

Чл. 193 от ТЗ касае увеличението с непарична вноска, а чл. 195 гласува увеличението под условие, тоест акциите да се закупят от определени лица на определена цена, както и срещу облигации на дружеството

Тоест акционерите в банките, застрахователите и инвестиционните посредници вече не могат да разчитат, че при увеличенията на капитала ще има издаване на търгуеми права и ще получат право на записване на нови акции, пропорционално на текущия им дял.

Промяната по отношение на банките развива философията на Закона за кредитните институции, според който БНБ може да поиска увеличение на капитала, смяна на собствениците, да лиши акциите от право на глас и други.

Свързани компании:

Българска фондова борса АД /БФБ/(BSE)

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

ТБ Първа Инвестиционна Банка(FIB)

ТБ БАКБ АД(BACB)

ЗД Евроинс АД(5IC)

ЗАД Булстрад Виена иншурънс груп АД(4BI)

ТБ Централна кооперативна банка АД(CCB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:57 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
bate Goiko
преди 11 години
И мен това решение ме изуми, не виждам логика?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
alzag
преди 11 години
Интересно е дали КФН ще направи анализ на сегашната структура на дружествата и дали ще поиска прилагане на изискването за търгово при заварено положение, защото ако го направи ще видим много интересни неща на БФБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
sasho7777
преди 11 години
Да , но това касае само банките, застрахователите и инвестиционните посредници...и въпреки това съм съгласен с колегата за всички , едни правила!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
THE TRADER
преди 11 години
Ако някой, който е на борсата и се прави на много добър мажо, но смята да ползва тази вратичка, да бъде така добър да отправи търгово и да напусне пазара! За такива условия и врътки на борсата няма място! Това е пазар, който трябва да се подчинява на единни за всички правила!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
Батя
преди 11 години
това с възможността за увеличение на капитала без права отвара кофти вратичка за некоректни мажоритари :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още