IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стара планина холд планира ръст на инвестициите, наетите, заплатите и приходите

За 2016 г. компанията предвижда повишение на консолидираните приходи от продажби от 2,3% до 178 млн. лв.

16:46 | 16.12.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Стара планина холд планира ръст на инвестициите, наетите, заплатите и приходите

Стара планина холд АД планира увеличение на инвестициите, наетите и работните заплати и прогнозира ръст на консолидираните приходи от продажби през 2016 г. Това са част от плановете на холдинговата структура за следващата година, публикувани чрез БФБ-София.

Съветът на директорите на компанията предвижда консолидираните приходи от продажби през 2016 г. да достигнат 178 млн. лв., което означава ръст от 2,3% спрямо очакванията за 2015 г.

„Стара планина холд АД и предприятията от нашата група изпращат една трудна, но сравнително успешна година“, заключава ръководството.

Приходите от продажби на предприятията от групата през 2015 г. ще достигнат 174 млн. лв., което ще бъде с 4,1% по-малко спрямо 2014 г., но с 1,1% повече спрямо бизнес плана. За текущата година Стара планина холд очаква нетна печалба от 4,75 млн. лв.

Това „ни дава сигурност, че за поредна година част от нея ще бъде разпределена като дивидент за акционерите на холдинга. Традиционно дивиденти ще разпределят и най-големите предприятия от групата“, пише ръководството на Стара планина до инвеститорите и акционерите.

През 2016 г. дружеството, което влиза в състава на водещия индекс SOFIX, прогнозира увеличение на инвестициите от 9,5% до 17,8 млн. лв. За 2015 г. пък инвестициите в цялата група ще достигнат 16,2 млн. лв. Те са осигурени от собствени средства и са с 35% повече спрямо бизнес плана.

Предприятията от холдинга се подготвят за участие в процедурите по европейските оперативни програми „Развитие на човешките ресурси” и „Конкурентоспособност”. Планираните инвестиции за 2016 г. в основната си част са за модернизиране на производствените мощности, както и за развитие на организационния капацитет и човешките ресурси в дружествата. Над 8% от инвестициите са в сферата на социалните дейности, посочват от Стара планина.

„Предприятията ни планират инвестиции, които да доведат до въвеждането на нови продукти, по-висока производителност и съответно по-добро заплащане на заетите лица“, пише в писмото на ръководството.

През 2016 г. компанията предвижда увеличаване на наетите лица с 1,5%, и ръст на разходите за възнаграждения с 2,8%. Броят на наетите лица в края на 2015 г. е с 2,5% по-малък от последното тримесечие на 2014 г., а докато годишният ръст на оперативните разходи в групата е от порядъка на 0,4%, то ръстът на възнагражденията в предприятията през тази година е 3,2%.

„Постигането на добър финансов резултат при очаквания обем продажби е основна задача за осигуряване на стабилност в пазарната капитализация на дружествата от групата, с оглед гарантиране вложенията на акционерите и тяхната доходност“, добавят още от ръководството на Стара планина холд.

Прогнозите се основават на постигнатите резултати през настоящата година, бизнес плановете на предприятията за 2016 г. и очакванията, свързани с европейските пазари през следващата година. Резултатите са в пряка зависимост от процесите на икономиката в еврозоната, която показва спад на доверие в индустриалното производство на фона на нарастващата несигурност в света и предпазливостта на инвеститорите.

„Равнището на нашия износ е в пряка зависимост от пазарите, на които продава групата – основно в Европейския съюз. През 2015 г. успяхме да задържим основните си пазари с изключение на негативния ефект от санкциите срещу Русия, който се задълбочи“, коментира още Съветът на директорите.

За 2016 г. той предвижда запазване на основните и разширяване на присъствието на новите пазари.

„Това ще изисква от нас да предложим добри цени, високо качество и къси срокове на доставка. Предвиждаме цените на основните суровини да останат стабилни, с несъществени изменения надолу“, гласят още плановете на холдинга.

Под шапката на Стара планина холд АД са машиностроителните М+С Хидравлик АД и Хидравлични елементи и системи АД и производителят на акумулатори Елхим Искра АД. Важно дружество за холдинга е и Българска роза АД.

Днес няма сделки с акции на Стара планина холд АД. От началото на годината те поевтиняват с 16,95% до 3,571 лв. за брой и 74,991 млн. лв. пазарна капитализация. Разпределен е и брутен дивидент от 0,1014 лв. на акция.

Свързани компании:

Хидравлични елементи и системи АД(HES)

Елхим-Искра АД(ELHM)

М+С Хидравлик АД(MSH)

Стара планина холд АД(SPH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:56 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 0
Toranaga
преди 8 години
защо има толкова малко новини от този характер на БФБ ?? Бравос момчета!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
"Стара Планина" си е син чип, само дето една птичка пролет не прави и даже не се забелязва във вонящото блато
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още